ceas Dalia, foarte rar, mecanism Lorsa 238 G

Share

Acest ceas Dalia, cu un nume predestinat a fi un cadou deosebit pentru cineva care se numeşte Dalia, este echipat cu un mecanism Lorsa 238 G cu 17 rubine şi calendar (acest mecanism a fost produs şi în variante cu 7, 15 sau 21 de rubine). Ceasul are diametrul de 39 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul mecanismului este de 25,6 mm şi grosimea acestuia de 3,9 mm. Balansierul lis efectuează 18.000 de bătăi \ oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 34 de ore. Capacul spate din inox este filetat. Cadranul ceasului, de o simplitate dezarmantă, este evidenţiat de apertura calendarului, de o formă mai neobişnuită. Bezelul randalinat întregeşte aspectul elegant al ceasului.

 

Una dintre cele mai misterioase mărci orologere cunoscute (sau mai bine zis, necunoscute), Dalia este, probabil, brandul cu cea mai scurtă durată din lume: 2 luni. Marca a fost înregistrată la Zürich de manufactura Commerce d’Outre-mer SA în 30 ianuarie 1930, şi radiată două luni mai tîrziu, în 9 aprilie 1930. Nu se cunosc motivele acestei misterioase şi grăbite înfiinţări şi radieri, însă în cele doar două luni de existenţă numărul ceasurilor Dalia produse trebuie să fi fost de ordinul a maxim cîteva sute. Iată de ce, astăzi, ceasurile Dalia sînt foarte greu de găsit pe piaţa vintage specializată. Commerce d’Outre-mer SA a mai produs ceasuri sub alte două mărci, Isadora şi Julia. Toate brandurile fabricii purtau nume feminine.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *