ceas Staudacher Kössen, ediţie limitată dedicată explorării spaţiului cosmic, mecanism AS 1130 Wehrmachtswerk

Share

Acest ceas Staudacher Kössen dispune de un mecanism AS 1130 cu 17 rubine (a fost produs şi în variante cu 15, 16 sau 21 de rubine) şi secundar periferic. Supranumit Wehrmachtswerk (mecanism militar), acest mecanism era atît de fiabil încît a fost modificat de firme orologere de prestigiu, pentru a dezvolta noi mecanisme: Alpina 652, Dugena 838 ba chiar şi Girard-Perregaux 27. Opţional, era prevăzut şi cu un regulator Reed’s. Calibrul iniţial avea 13”’ linii (linie – unitate de măsură tradiţională în orologerie folosită pentru a defini diametrul unui mecanism; o linie corespunde cu 2,255 mm; numărul liniilor unui ceas, indiferent de număr, se numeşte calibru), dar au fost fabricate şi două calibre de 13,5”’ precum şi unul de 14”’, acestea fiind produse însă doar pentru scurt timp înainte să fie înlocuite cu AS 1188 cu secundar central direct. Ceasul are diametrul de 38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 3,6 mm înălţime. Balansierul de dimensiuni impresionante, prevăzut cu amortizoare Incabloc, se roteşte cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 39 de ore. Carcasa este fabricată integral din oţel, cu coroniţa originală în formă de cabochon (vezi foto 7). Cadranul superb are indecşi orari şi indicatoare aurii, fosforescente (vezi foto 7). Capacul spate, filetat, este din oţel şi are gravată silueta unei nave spaţiale aselenizînd sub un cer plin de stele. Este o ediţie limitată, dedicată explorării spaţiului cosmic.

 

Cel mai probabil o ediţie (foarte) limitată, ceasul prezentat aici nu apare ca marcă înregistrată în nici una dintre publicaţiile de specialitate despre companiile elveţiene de orologerie. Nu există nici o referinţă şi nici un alt ceas similar nu poate fi găsit pe nici un site de specialitate. Fabricat probabil pentru vreun eveniment comemorativ sau aniversar, ori pentru vreun laborator spaţial sau companie de cercetări aerospaţiale, într-o ediţie extrem de limitată (probabil cîteva zeci de exemplare private label).

 

Ceasul arată perfect şi funcţionează la secundă. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, din piele neagră. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *