ceas Aero Watch Neuchâtel, rar, mecanism FHF 150, fabricaţie 1940-1945

Share

Acest ceas Aero Watch Neuchâtel dispune de un mecanism FHF 150 cu 15 rubine şi secundar periferic. Balansierul din glucydur, prevăzut cu şuruburi de compensare, se roteşte cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 44 de ore. Ceasul are diametrul de 34 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 4 mm. Cadranul este marcat cu numele mărcii, iar capacul spate, din inox, are numărul de serie 8251-1. Toate componentele sînt cele originale ! Ceasul funcţionează şi astăzi la secundă.

 

În 1942, Maxime Crevoisier (vezi foto 8) deschide în Neuchâtel, unul dintre centrele orologeriei elveţiene, compania Aero Watch (vezi foto 6), la vremea respectivă una dintre cele mai bune manufacturi de ceasuri de buzunar şi ceasuri-pandativ. Piesele erau fabricate după modele originale şi cu ajutorul celor mai bune tehnologii ale vremii, reunind ceasornicari calificaţi, cu mare experienţă şi măiestrie în domeniu. Ceasurile de mînă erau fabricate tot de aceşti meşteri orologeri, sub directa supraveghere a unor maiştri supracalificaţi. Mai tîrziu, compania s-a redenumit Aerowatch. A mai fabricat ceasuri sub mărcile Aero, Electrodyn, Seven Seas, Aeromatic, Aeronautic, Datzward şi Pilatus.

 

FHF este prescurtarea de la “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” care a fost înfiinţată în 1876 ca societate pe acţiuni. Rădăcinile sale sînt însă mult mai vechi, din 1793, cînd fraţii Julien şi François Humbert-Droz împreună cu Isaac şi David Benguerel au înfiinţat o manufactură de ceasuri în orăşelul elveţian Fontainmelon, în clădirea ce se păstrează pînă azi cunoscută ca “Pendulettes”. Un suflu nou a fost adus de Jacob-Robert Tissot, care a intrat în FHF în 1821, prin căsătoria sa cu Melanie Humbert. Atunci a fost organizată producţia, forţa motrice a utilajelor a fost realizată prin motoare cu aburi şi ulterior de motoarele electrice abia apărute. În 27 decembrie 1926, la Neuchatel, FHF a fost parte fondatoare a “Ebauches SA”, alături de A.Schield SA şi Ad Michele SA. Motivul a fost necesitatea de disciplinare şi regularizare a micilor producători individuali. În contextul crizei economice, deşi înglobase în cîţiva ani o serie de firme producătoare, Ebauches SA acceptă să intre într-un super-holding, “ASUAG” (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie A.G.). După apariţia ceasurilor quartz şi asaltul pieţelor de către ceasurile japoneze, prin anii ’80 dificultăţile au impus reforme noi, iar în 1985 Nicholas Haiek înglobează ASUAG şi SSIH (alt mare conglomerat datînd din 1930) în grupul SMH care devine mai apoi celebrul Swatch, a cărui bază principală de producţie a mecanismelor de ceasuri este ETA.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică foarte bună pentru vîrsta lui. Revizia a fost recent efectuată. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *