Acest ceas Sekonda, cu carcasa în formă de crab, este echipat cu un mecanism Poljot 2409 cu secundar central. Acest tip de mecanism a fost fabricat numai între anii 1956-1963. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Mecanismul are diametrul de 24 mm şi înălţimea de 4,3 mm, fiind ştanţat cu numărul de serie 3320632. Balansierul din glucydur, prevăzut cu şuruburi de compensare şi amortizoare Kirova-Poljot, efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 43 de ore. Acest tip de mecanism are amortizoare şi la roata ancorei. Toate piesele ceasului sînt cele originale. Capacul spate pe filet, din inox, este în stare perfectă. Cadranul este în stare bună, cu indicatoarele originale.
Sekonda a fost una dintre mărcile „pentru export” din fosta Uniune Sovietică. Ceasurile fabricate sub acest brand erau echipate cu mecanisme produse în cinci dintre fabricile sovietice de ceasuri: Luch, Poljot, Slava, Wostok şi Raketa. S-au fabricat diverse modele de Sekonda, unele dintre ele adevărate bijuterii de mecanică fină aplicată. De fapt, şcoala sovietică de orologerie funcţiona pe baza a patru principii: simplitate, eficienţă, funcţionalitate şi rezistenţă. La mecanismele ruseşti, complicaţiile erau folosite pentru că era nevoie de ele, nu doar ca element de inovaţie sau „cine face primul lucruri mai interesante, mai scumpe şi mai inutile”, cum se întîmplă de multe ori, chiar şi astăzi, în industria elveţiană de ceasuri.
Ceasul provine din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, rechin, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.