ceas Raketa multicalendar, serie foarte mică (097), mecanism 2628.H

Share

Acest ceas Raketa multicalendar este echipat cu un mecanism in house Raketa 2628.H, o versiune a mecanismului de bază 2609.HA. Acest mecanism are în plus dată şi zi în dreptul orei „3” şi un sistem simplu şi eficient de setare rapidă a datei, prin tragerea remontoarului spre înapoi. Discul calendarului multi-anual se reglează din a doua coroniţă şi se citeşte cu ajutorul gradaţiilor de pe cadran. Faţă de mecanismul de bază are în total 21 de rubine. Mecanismul de bază, 2609.HA, este supranumit „calul de povară” al orologeriei sovietice, datorită robusteţei sale. Ceasul are 42 mm diametru, şi distanţa între anse de 18 mm. Maşinăria are diametrul de 26 mm şi grosimea de 4 mm. O altă particularitate este că versiunea 2628.H beneficiază de amortizoare antishok atît la balansier cît şi la roata ancorei. Balansierul este lis din glucydur iar spirala plană este din elinvar, asigurînd o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor asigură o rezervă de mers de 42 de ore. Cadranul şi carcasa sînt în stare foarte bună, iar capacul spate, din oţel, are ştantată o serie foarte mică, 097, ceea ce înseamnă că a fost printre primele o sută de exemplare fabricate din acest model.

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legendă, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962, de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Fabrica a fost înfiinţată însă în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase pentru necesităţile coroanei. În 1927, guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceza LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R36 şi T18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversia la noua industrie. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R 36 cu care a început în 1945 producţia brandului Pobeda, apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele sînt realizate în propriile capacităţi de producţie.

 

Ceasul se află în colecţia personală şi este în stare foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade in sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *