ceas Maiak militar, sovietic rar, mecanism Pobeda 32yH, fabricaţie trimestrul III din 1953

Share

Acest ceas Maiak, un sovietic rar întîlnit astăzi, este echipat cu un mecanism Pobeda 32yH cu 16 rubine, fabricat în trimestrul 3 din 1953 (ştanţă pe mecanism, „3-53”). Seria mecanismului, ştanţată şi ea pe puntea superioară, este destul de mică: 09221. La apariţia lor, ceasurile Majak („Маяк”, Far) au reprezentat un mare pas înainte pentru industria orologeră sovietică, deoarece la vremea respectivă chiar şi firme consacrate produceau puţine modele cu o rezervă de mers atît de mare. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 16 mm. Mecanismul are diametrul de 26 mm şi înălţimea de 3,9 mm. Carcasa este din aluminiu eloxat, cu capacul spate din oţel. Cadranul în stil militar, cu indicatoarele originale şi secundar periferic, este evidenţiat de indecşii orari şi indicatoarele luminescente, cu fosforul încă în stare bună (vezi foto 6).

 

Marca Маяк – Majak a fost produsă începînd cu anii ’50 de către Сердобский часовой завод (СЧЗ) – Serdobsk Watch Factory. Situată în imediata apropiere a orăşelului Penza, cel care adăpostea fabrica de ceasuri de damă Zaria, Serdobsk Watch Factory era de fapt o secţie aparţinînd Poljot („Zbor”), una din cele mai cunoscute din gama industriei orologere sovietice. A fost fondată în 1930 din ordinul lui Stalin, sub numele „Prima Fabrică de Ceasuri a Statului” şi o perioadă a purtat şi numele de „Kirova” după un fruntaş al revoluţiei bolşevice, iar după război a fost readusă în Moscova şi s-a adoptat numele de „Prima Fabrică de Ceasuri Moscova”. Consacrarea ei s-a produs cînd Iuri Gagarin, cu ocazia primului zbor uman în spaţiul cosmic, a purtat la mînă un ceas „Sturmanskie” (Navigator), un produs de serie al acestei fabrici pentru aviatorii sovietici şi nu o comandă specială dedicată evenimentului. Succesul misiunii a determinat şi stabilirea definitivă a numelui fabricii „Poljot” în 1964. De notat că în 1965 s-a înregistrat încă un succes cosmic, odată cu zborul lui Alexei Leonov – primul om care a ieşit în spaţiul cosmic din cabina sa şi care a purtat un ceas cronograf „Strela” (Săgeata), tot produs de serie al acestei fabrici. În anii ’70 cronograful Strela a fost înlocuit cu o variantă sovietică a celebrului Valjoux 7734, respectiv Poljot 3133, care a înregistrat cea mai îndelungată funcţionare a unui ceas în spaţiul cosmic, fiind purtat de Valery Poliakov în timpul misiunii de 240 de zile la bordul staţiei Mir, în 1988. În epoca sovietică, la aceeaşi fabrică au mai fost produse mărcile de ceasuri Kirovskie, Moskva, Rodina, Sekonda, Sportivnie, Sputnik, Strela sau Sturmanskie, unele dintre ele adevărate rarităţi astăzi. Marca Majak a dispărut în 1964, cînd toate mărcile individuale produse la Prvii Moskovskaia Zavod (Prima Fabrică de Ceasuri din Moscova) au fost consolidate sub un singur brand comercial: Poljot. Ceasuri în acelaşi stil au continuat să fie produse sporadic pînă prin anii ’60, dar numai sub numele Poljot.

 

Ceasul arată şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *