ceas Laurens, model deosebit, mecanism Jeambrun PS 32 fabricaţie circa 1948-1950 (rezervat A.I., Portugal !)

Share

Acest ceas Larens, de damă, este un model deosebit datorită coloritului cadranului, fiind fabricat cu aproximaţie între 1948 şi 1950. Este echipat cu un mecanism Jeambrun PS 32 cu 17 rubine, avînd diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 3,8 mm. Ceasul are dimensiunile de 29×31 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Ansamblul balansier efectuează 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o rezervă de mers de 43 de ore. Capacul spate este din oţel, în stare impecabilă (vezi şi foto 9). Cadranul în culorile albastru-galben-albastru, cu indecşi orari supradimensionaţi, este în stare perfectă, fiind pus în valoare şi de cureaua din piele galbenă, dedicată.

 

Înregistrată în 1931 de Marcel Parent, marca Laurens era fabricată de Parent Frères SA, cu sediul în Villers-le-Lac (Franţa). În 1934, un anume Vicenco Melli, fabricant de ceasuri şi cronografe, cu sediul la Paris, în Rue le Peletier nr. 32, cumpără probabil, sau preia în condiţii neelucidate marca Laurens de la fondator. Melli va înfiinţa ulterior Maison Laurens Watch, dedicată exclusiv producerii ceasurilor sub brandul Laurens.

 

Inaugurată în 1920 cu sedii în Maiche şi Besançon, uzina Fabrique d’ Ebauches Jeambrun era unul dintre cei mai mari producători de ansambluri orologere din Franţa. Confruntată cu grave probleme datorate apariţiei quartz-ului, în 1965 fabrica fuzionează cu alţi patru mari producători (Usines Cupillard, Fernand Girardet şi fiii S.A., Technic Ebauche SA şi FEMGA), pentru a forma conglomeratul France Ebauches, cu sediul în Valdahon Doubs, şi care producea 50% din totalul producţiei franceze de calibre orologere. La apogeul său, France Ebauches era considerat cel mai mare fabricant european de mecanisme din Franţa şi din Comunitatea Europeană şi al 6-lea mare fabricant mondial în domeniu.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele galbenă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Comments

    1. Hello. The movement is Jeambrun PS 32 (french movement), manufactured aproximatively in 1948-1950. I try to send more details on your mail. Thank you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *