ceas Helvetia cushion, mecanism ETA 2852 fabricaţie 1970

Share

Acest ceas Helvetia cushion (după forma carcasei) este echipat cu un mecanism ETA 2852 cu 17 rubine, secundar central şi calendar. Data este cu setare rapidă, prin tragerea coroniţei în poziţia 1 şi rotirea ei spre înainte. Ceasul fabricat aproximativ în 1970 are dimensiunile de 39×42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 4,15 mm înălţime. Balansierul cu amortizoare Incabloc execută 28.800 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o serioasă rezervă de putere de 50 de ore. Capacul spate, din oţel, are ştanţată la exterior seria 2852 \ 0001.70, iar la interior seria 9264. Coroniţa este marcată cu logo-ul mărcii. Cadranul bleumarin este foarte bine conservat.

 

Istoria Helvetia este împletită cu cea a Omega (Helvetia a „inventat” Omega, care mai apoi s-a desprins de compania mamă) şi ne poartă înapoi în timp pînă în anul 1848, cînd tînărul Louis Brandt înfiinţează un birou pentru vînzarea de ceasuri. Pe la 1880, Louis şi fratele său César ridică o fabrică de ceasuri, La Generale Watch Co. (General Watch Company). Se cereau nume cît se poate de elveţiene pentru aceste produse, şi cei doi fraţi au ales un număr de denumiri pentru ceasurile lor, incluzînd Patria, Jura, Celtic şi Helvetia (aceasta din urmă fiind personificarea feminină a naţiunii elveţiene). Ceasurile produse de fraţii Brandt au fost extrem de elaborate şi, prin introducerea unor noi tipuri de mecanisme în 1885, au produs piese cu o uluitoare precizie (pe vremea aceea) de 30 de secunde pe zi. Patru ani mai tîrziu, compania General Watch scotea peste 100.000 de ceasuri pe an şi devenea cel mai mare producător de ceasuri din Elveţia. Firma a început să colaboreze cu alte manufacturi (dintre care de reţinut este Audemars Piguet) şi să producă ceasuri foarte căutate, cum ar fi ceasul de mînă cu repetiţie la minut în 1892. Prin anul 1894 General Watch Company a dezvoltat un nou tip de mecanism ce încorpora revoluţionara idee a componentelor interschimbabile. Acest lucru a condus la scăderea costurilor de fabricaţie, a făcut fabricile mai eficiente şi de asemenea ceasurile puteau fi reparate mult mai uşor. Pentru acest nou produs era necesar un nume simplu, iar bancherul Henri Rieckel a avut ideea de a-i spune… OMEGA. Marca Omega a avut un succes imens şi în 1903 s-a decis ca Omega să se desprindă de General Watch Company şi să devină independentă, iar firma-mamă să-şi concentreze atenţia asupra fabricării ceasurilor sub denumiri comerciale cum ar fi Helvetia. După al II-lea Război Mondial, GWC Ltd. a continuat să facă ceasuri de înaltă calitate sub numele Helvetia, inclusiv ceasuri de mînă absolut uimitoare. În 1968 fabrica de mecanisme Helvetia din Reconvillier a fost achiziţionată de Societe des Garde-Temps SA (SGT), în timp ce fabrica Helvetia din Bienne a rămas independentă. Din nefericire, inventarea ceasurilor cu quartz in anii ’70 a avut un serios impact negativ asupra manufacturilor elveţiene de ceasuri mecanice, iar Helvetia a fost una dintre victimele acestei noi inovaţii. În acelaşi an, Montres Helvetia SA a fost cumpărată de holdingul ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG).

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *