ceas Newton, mecanism France Ébauche FE 233-69-E-21

Share

Acest ceas Newton, de fabricaţie franceză, este echipat cu un mecanism FE 233-69-E-21 cu 17 rubine, secundar periferic şi calendar, fabricat cu aproximaţie în 1970. Faţă de mecanismul de bază Cupillard, are în plus două rubine. Balansierul lis din Glucydur, prevăzut cu amortizoare Antichoc-102, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o rezervă de putere de 41 de ore. Ceasul are dimensiunile de 40×41 mm şi distanţa între anse de 20 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 4,5 mm. Capacul spate, cu filet, în stare foarte bună, este din oţel. Cadranul are o frumoasă culoare champagne, fiind evidenţiat şi de geamul faţetat.

 

Înregistrată iniţial de A. Schielé & Cie. în La Chaux-de-Fonds, marca Newton a fost preluată ulterior de P. Allana & Sons în 1950. Aceasta cedează licenţa către Societe Anonyme d’ Horlogerie de Besançon, care a fabricat în Franţa ceasuri sub acest brand, însoţit de titulatura „Besançon”. Una dintre manufacturile „cu vechime” în branşa orologeriei, Societe Anonyme d’ Horlogerie de Besançon datează încă din 1893 şi a stat la originile mai multor mărci franţuzeşti de ceasuri. Denumirea iniţială a mărcii are legătură cu savantul Isaac Newton, fiind un omagiu adus acestuia.

 

Piesa este într-o foarte bună stare tehnică şi estetică. Funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele”, „cutii” şi „perniţe”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *