ceas extraplat ProVita, mecanism AS 1526 fabricaţie circa 1960

Share

Acest ceas extraplat ProVita este echipat cu un mecanism ultraplat AS 1526 cu 17 rubine şi armare manuală, fabricat aproximativ între 1960-1965. Acest mecanism, modificat, a stat şi la baza dezvoltării altor mecanisme, cum ar fi Dugena 3006, Dugena 991, Elgin 874 sau chiar Ebel 97. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi o înălţime de numai 2,8 mm (de altfel ceasul, cu tot cu geam, are o grosime de doar 7,7 mm !). Balansierul prevăzut cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor din elynvar asigură, complet armat, o funcţionare de 44 de ore. Carcasa placată cu aur, cadranul stil Bauhaus, superb texturat (vezi şi foto 7) şi capacul spate din oţel sînt în stare foarte bună.

 

ProVita este un brand fondat de Franz Schnurr în 1940, cu sediul în localitatea germană Pforzheim. Ulterior, compania avea să-şi deschidă un sediu şi în Elveţia, în La Chaux-de-Fonds, apoi în Statele Unite în 1956. Numele ceasurilor ProVita vine din latinescul „pro vita”, care s-ar traduce prin „pe viaţă”, probabil referitor la calitatea ceasurilor produse de firmă. Se cunosc puţine lucruri despre această marcă, dar documente descoperite după al II-lea război mondial arată că mareşalul Hermann Göring, „părintele” aviaţiei militare germane, Luftwaffe, purta permanent la mînă un ceas ProVita !

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *