ceas Delma Precision, extraplat, mecanism ETA 2452 cu 25 de rubine

Share

Cu cei 10 mm grosime totală (cu tot cu geam) şi un mecanism a cărui grosime abia atinge 3,5 mm, acest ceas Delma Precision poate fi numit un ceas plat. Este echipat cu un mecanism automatic ETA 2452 auriu, în varianta de top cu 25 de rubine (a fost produs şi în variante cu 17 sau 21 de rubine), secundar central şi calendar, fabricat în anii ’60 – ’70. Acest mecanism, modificat, a stat la baza elaborării altor mecanisme cum ar fi Cortebert 271, Doxa 116, Dugena 1008, Junghans 651.XX sau chiar Hamilton 64 şi Tudor 2484. Mecanismul are diametrul de 26 mm şi înălţimea de 5,3 mm, iar ceasul are diametrul 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare şi amortizoare antişoc Incabloc rulează cu o frecvenţă de 18.000 de bătăi pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 42 de ore. Data se schimbă progresiv între ora 22 şi 24. Carcasa Louis Lang (acelaşi fabricant ce producea carcase şi pentru Omega) este placată cu 20 de microni de aur (marcaj pe carcasă, la ora 12, atît pentru placaj cît şi poansonul casei Lang). Capacul spate, din oţel, are seria 62510.

 

În cei peste 90 de ani de la înfiinţarea de către Adolf şi Albert Gilomen, la Lengnau, în Elveţia, Delma Watch Ltd. (Adolf & Albert Gilomen SA / Fabrique d’ Horlogerie Thuya) a fost în măsură să lanseze în orologerie mai multe repere care au primit aprecieri generoase atît din partea publicului cît şi din partea experţilor în domeniu. Delma a dus pînă aproape de perfecţiune simbioza între tradiţionala măiestrie elveţiană şi designul contemporan, calitate şi good looking. De atunci, căutarea perfecţiunii şi posibilitatea de a rămîne în istoria orologeriei au rămas fundamentul principiilor Delma. Denumirea mărcii a rămas neschimbată încă de la înfiinţarea companiei, în 1924. Nouă ani mai tîrziu, în 1933, Delma a intrat în segmentul superior de ceasuri de mînă şi de buzunar: cronografele din aur de 18 karate, echipate cu mecanisme cronograf Venus, au devenit clasice. Compania a stabilit şi alte premiere, cum ar fi ceasurile de damă cu mecanisme foarte fiabile, cronografele sportive sau primul diver automatic în 1969. Un punct interesant în evoluţia firmei l-au reprezentat ceasurile mecanice digitale, aşa numitele jump-hour, modelele Delma cu afişaj digital şi mecanism automatic PUW 1560 fiind printre cele mai căutate. Fraţii Gilomen au mai produs ceasuri şi sub mărcile Combat 600, Argument, Halfmoon, Belora, Berios, Citation, Highnoon, Les Supremes, Sunrise, Deltronic, Lexliowar, Nostalgia, Skyline sau Thuya. La începutul mileniului 3, Delbana şi Delma Watch Ltd. fuzionează. Astăzi, producţia şi vînzările sînt controlate de Daniel Kessler, reprezentantul celei de-a patra generaţii a familiei fondatoare Delbana, şi de Fred Leibundgut, şeful Delma.

 

Louis Lang, fabricant de carcase înregistrat încă dinainte de 1920 în orăşelul elveţian Porrentruy, era cunoscut pentru calitatea foarte bună a producţiei. Casa Lang a avut pe rînd logo-uri înfăţişînd un arcaş stilizat, literele LL înscrise într-o bornă sau un porc mistreţ ridicat pe picioarele din spate. Carcasele lor placate cu aur roz sau alb erau printre cele mai solicitate de fabricanţii de ceasuri.

 

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o curea handmade din piele de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *