Acest ceas Accurist A21, extraplat, fabricat în Marea Britanie, este echipat cu un mecanism ETA 2409 în varianta cu 21 de rubine (a fost produs şi într-o variantă cu 17 rubine), secundar central şi calendar, fabricat aproximativ în anii ’60. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 3,6 mm înălţime. Balansierul de dimensiuni foarte mari, prevăzut cu amortizoare antişoc Monorex, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o respectabilă rezervă de putere de 47 de ore. Mecanismul auriu este curat şi perfect funcţional. Cadranul este în stare foarte bună. Carcasa, fabricată de Montres Continental SA (cu sediul în Sissach, Elveţia), cu remontoarul original perfect păstrat, este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poanson de meşter). Capacul spate, din oţel, este de asemenea în stare foarte bună, gravat cu numele mărcii şi al modelului, şi cu seria 142 (ceea ce înseamnă că ceasul este printre primele 150 de exemplare fabricate).
Asher şi Rebecca Loftus înfiinţează în 1946 compania britanică Accurist, cu headquarter-ul în districtul londonez Clerkenwell. În ciuda faptului că Accurist este o firmă britanică, ceasurile produse de ei într-un stil britanic aparte sînt ansamblate cu componente în întregime elveţiene. Datorită unor caracteristici unice, ceasurile Accurist au ocupat un loc onorant pe piaţa orologeriei încă de la crearea brandului. Manufactura britanică a fost prima din lume care şi-a echipat standard ceasurile cu un complicat mecanism de 21 de rubine, lucru care a devenit un soi de manifest al companiei, preluat ulterior şi de alte firme. Pentru a gestiona mai îndeaproape procesul de fabricaţie, în 1968 Accurist deschide o filială în orăşelul elveţian La Chaux-de-Fonds, inima orologeriei elveţiene. În anii ’70, odată cu apariţia tehnologiei quartz, Accurist a proiectat şi produs o colecţie de ceasuri LCD desemnate drept ceasurile oficiale ale companiei Concorde (cea care producea faimoasele avioane supersonice ce operau la viteza de 2,2 Mach – 2.200 km\h). În 1983 firma a intrat sub conducerea lui Andrew Loftus, care a reuşit nu doar să păstreze buna reputaţie creată de părinţii lui, dar a şi extins capacităţile de producţie din Elveţia şi Japonia. Sub conducerea lui, după doi ani de cercetare şi implementare a unor tehnologii inovatoare, veniturile companiei au crescut cu peste 500%. În 1993, Accurist devenea cel mai mare şi mai popular brand orologer din Marea Britanie. De-a lungul timpului, ceasurile Accurist au fost purtate de celebrităţi precum Prinţesa Anne, celebrul manechin Twiggy, membrii faimoasei formaţii Beatles şi alţii. Astăzi, Accurist este o companie orologeră independentă, cu o echipă de tineri şi talentaţi designeri care crează mici capodopere.
Ceasul este într-o condiţie estetică perfectă şi funcţionează la secundă. Revizia completă a fost făcută recent. Face parte din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.