web counterweb counter

brichetă Royal (Austria), personalizată Pension Gambrinus Baden bei Wien, stare NOS, cutia şi actele originale

Această brichetă Royal, pe benzină, fabricată în anii ’60 de Treibacher Chemische Werke (TCW), este personalizată pentru Pension Gambrinus Baden bei Wien. Dimensiunile piesei sînt 55x44x13-8 mm. Bricheta are o greutate de aproximativ 120 de grame. Pe spate este gravat „patent pending Austria”. În interior conţine o periuţă aspră pentru curăţare, ştanţată cu logo-ul mărcii. Funcţionează perfect.

 

Primul mecanism al acestei mărci de brichete a fost proiectat în 1937 de către o femeie, Olga Lindauf din Viena, Austria. Patentele au fost preluate ulterior de către TCW (Treibacher Chemische Werke), companie înfiinţată în 1907 de dr. Karl Auer Baron von Welsbach (1858-1929), chimist austriac şi inventator în 1903 al unei cremene mai uşoare numită ferrocerium, folosită şi în brichetele actuale. Este binecunoscută capacitatea baronului de a-şi transforma propriile descoperiri ştiinţifice în produse cu succes comercial (este este şi inventatorul filamentului metalic la becurile cu bulb). Brichetele fabricate de TCW erau foarte fiabile, unele modele fiind foarte căutate astăzi de colecţionari (sursa: Juan Manuel Clark, “Collectible Lighters”, ed. Flammarion, 2002).

 

Bricheta face parte din colecţia personală şi este NOS ! Păstrată în stare excelentă pentru vîrsta ei. Funcţionează perfect, cu benzină specială ! Se livrează cu cutia şi actele originale, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

 

Întreţinere: depozitaţi brichetele în cutii speciale, sau în cutia lor originală. Dacă nu le folosiţi frecvent, nu le depozitaţi pline cu combustibil ! Periodic, brichetele trebuie curăţate şi şterse cu o cîrpă moale (după caz, înmuiată în soluţie de curăţat sau nu). Evitaţi manipularea brichetelor cu obiecte care le-ar putea zgîria. Asiguraţi-vă că sînt depozitate în locuri uscate, umezeala putînd afecta atît starea pietrei cît şi pe cea a corpului brichetei. Schimbaţi piatra la timp şi rugaţi specialistul să facă brichetei şi o scurtă revizie cu această ocazie.


Leave a Reply