web counterweb counter

brichetă IMCO Gunlite, model 6900, rar, formă de pistol, cutia originală

Această brichetă IMCO Gunlite model 6900, în formă de pistol, pe benzină, fabricată în anii ’60-’70 de legendara fabrică austriacă, este un model foarte căutat astăzi de colecţionari. Funcţionează exact ca un pistol, iar pentru a-i înlocui piatra trebuie apăsată o pîrghie de pe spate şi “ţeava” pistolului se mişcă spre înapoi (exact ca la un pistol real), permiţînd foarte uşor înlocuirea pietrei. Plăselele sînt din plastic alb, marcate cu numele mărcii şi modelului. Dimensiunile piesei sînt 80x60x16 mm. Bricheta are o greutate de aproximativ 100 de grame. Funcţionează bine, trebuie doar alimentată cu benzină. Bricheta este însoţită de cutia originală, pe care sînt desenate instrucţiunile de folosire.

 

Această legendară firmă de brichete fondată de Julius Meister şi-a deschis porţile în 1907, în Austria, iniţial ca… fabrică de nasturi. Primele brichete au fost fabricate în 1918, din obuze de artilerie trase, folosite în primul Război Mondial. Cunoscute pentru caracteristicile de mare rezistenţă la vînt, aceste brichete au devenit populare mai întîi printre militari, apoi pentru fumători şi cei care practică activităţi outdoor. Firma a fabricat, în mare, trei modele “de bază”, plus alte modele speciale. Brichetele IMCO sînt foarte uşor de umplut cu benzină, iar piatra se poate înlocui, de asemenea, foarte uşor. Unele dintre caracteristicile unice ale acestei brichete sînt: apărătoare de vînt (inelul striat exterior se mişcă în sus şi în jos, pentru a creşte sau scădea nivelul de oxigen la flacără), aprindere fără scînteie şi capacitatea de a desprinde camera de combustibil, care poate astfel funcţiona ca o lumînare (vezi foto 6), poate aprinde ţigări de foi, şeminee sau focuri de tabără. Specialiştii sînt unanim de acord că IMCO este cea mai veche companie care a fabricat brichete pentru aprins ţigările. Din păcate, fabrica IMCO şi-a închis definitiv porţile în iunie 2012. Toate modelele IMCO, în special cele mai interesante, sînt căutate de colecţionari din întreaga lume.

 

Bricheta face parte din colecţia personală şi este în stare excelentă. Funcţionează cu benzină. Se livrează împreună cu cutia originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

 

Întreţinere: depozitaţi brichetele în cutii speciale, sau în cutia lor originală. Dacă nu le folosiţi frecvent, nu le depozitaţi pline cu combustibil ! Periodic, brichetele trebuie curăţate şi şterse cu o cîrpă moale (după caz, înmuiată în soluţie de curăţat sau nu). Evitaţi manipularea brichetelor cu obiecte care le-ar putea zgîria. Asiguraţi-vă că sînt depozitate în locuri uscate, umezeala putînd afecta atît starea pietrei cît şi pe cea a corpului brichetei. Schimbaţi piatra la timp şi rugaţi specialistul să facă brichetei şi o scurtă revizie cu această ocazie.


Leave a Reply