ceas Universal Geneve, mecanism calibrul 262 UIII fabricaţie circa 1942

Share

Acest ceas Universal Geneve este un frumos model vintage fabricat aproximativ în 1942-1943. Este echipat cu un mecanism in house Universal 262 UIII, cu 15 rubine şi secundar periferic. Mecanismul cu seria 160583 are 26,6 de mm diametru şi o grosime de doar 3,9 mm, iar ceasul are diametrul de 38 mm, distanţa între anse de 18 mm şi o grosime totală de 8 mm cu tot cu geam ! Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor dispune, complet armat, de o rezervă de putere de 39 de ore. Pe eboşă şi sub balansier se află ştanţa UIII, care arată clasificarea pieselor (acest sistem a fost folosit doar pînă aproximativ în 1945, după care s-a renunţat la el). Deoarece mecanismele Universal Geneve nu erau de obicei numerotate cu numere de serie, ştanţa UIII indică faptul că acest mecanism a fost destinat cel puţin certificării în grad de cronometru. Acest mecanism a fost făcut pentru a fi foarte precis. Şi încă este ! Carcasa cromată este bine conservată, iar capacul spate, din oţel, este şi el în stare foarte bună şi are embosate seriile 31229 \ 1028895 la exterior, fiind marcat cu numele şi logo-ul brandului pe interior. Un ceas de o frumuseţe clasică, ce funcţionează şi astăzi la secundă !

 

Datînd încă din 1894, cînd talentaţii ceasornicari Numa Emile Descombes (1863-1898) şi Ulysse Georges Perret (1868-1933) au înfiinţat o manufactură specializată în realizarea complicaţiilor de ceas, Universal Geneve este o marcă înregistrată în 1898 şi care produce şi astăzi. În acelaşi an Descombes moare, iar Perret se asociază cu Louis Edouard Berthoud pentru a putea produce ceasuri de buzunar complete. Tot în 1898 ei lansează un cronograf cu contor de 30 de minute Ulterior, vor lansa primul lor cronograf de mînă în 1917. În 1934 compania este redenumită Universal Watch şi îşi relochează activitatea la Geneva. În 1965, Universal Geneve lansează, împingînd la maxim limitele micromecanicii, celebrul White Shadow, echipat cel mai subţire mecanism automatic din lume, UG 1-66 cu microrotor, mecanism care a deţinut timp de aproape 40 de ani recordul mondial pentru cel mai subţire mecanism automatic ! Afacerile Universal Geneve s-au bucurat de o creştere impresionantă şi o recunoaştere internaţională. O succesiune de modele complicate (cronografele Aero Compax, Compur şi Tri Compax, extrem de rare şi de scumpe astăzi, Polerouter etc.) lasă o amprentă de neşters în istoria orologeriei mondiale.

 

Ceasul arată foarte bine pentru cei 80 de ani ai lui şi funcţionează la secundă. Revizia a fost făcută recent. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele”, „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *