Acest ceas Omax Crystal 9 este echipat cu un excelent mecanism automatic AS 5206-2 cu 17 rubine, secundar central şi dublu calendar (dată şi zi), fabricat aproximativ în 1975. Atît ziua cît şi data sînt cu setare rapidă din remontoar astfel: ziua (în trei limbi de circulaţie internaţională: engleză, arabă şi încă o limbă orientală) se setează din poziţia 1 a remontoarului, prin rotirea spre înainte a coroniţei, iar data se setează din butonul aflat pe carcasă la ora 4 (de altfel, sufixul „2” desemnează chiar introducerea acestui buton de setare rapidă a datei). Ceasul are dimensiunile de 39×41 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 27,6 de mm diametru şi o înălţime de 6,35 mm. Ceasul are o grosime de 13 mm în total. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 21.600 bph, iar arcul motor din elynvar asigură, complet armat, o funcţionare de 39 de ore. Carcasa este în stare bună, iar capacul spate, din oţel, este decorat cu numele şi logo-ul brandului şi poartă seria 35428. Cadranul are o frumoasă culoare marsala, în mai multe tonuri. Brăţara este originală şi este marcată cu emblema Omax pe închizătoare, coroniţa fiind şi ea marcată (vezi foto 6 şi 7).
Manufactura orologeră Omax S.A. a fost înfiinţată în 1946, cu scopul declarat de a deveni una dintre cele mai mari companii de ceasuri din lume. Firma s-a axat iniţial pe ceasuri mecanice (cu întoarcere manuală sau automatice) sub brandul propriu. La un moment dat, Omax ajunsese cel mai mare exportator de ceasuri (după volumul vînzărilor) din Elveţia !!! Peste ani, Omax a avut o dezvoltare plină de succes, lărgindu-şi piaţa de desfacere în toate ţările din America de Nord, Europa, Rusia, Turcia, Orientul Mijlociu, Asia etc. Astăzi, ceasurile Omax sînt considerate ceasuri de înaltă calitate elveţiană. Firma a colaborat mulţi ani cu unul dintre cei mai mari designeri ai secolului XX, André LeMarquand, multe dintre modelele Omax fiind concepute de acesta, deci cu atît mai valoroase.
Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează bine. Piesa se livrează împreună cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.