ceas Hermo Suisse, mecanism AS 1130N Wehrmachtswerk, fabricaţie anii ’60

Share

Acest ceas Hermo Suisse este echipat cu un mecanism AS 1130 N cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în anii ’60. Supranumit Wehrmachtswerk (mecanism militar), acest mecanism era atît de fiabil încît a fost modificat de firme orologere de prestigiu, pentru a dezvolta noi mecanisme: Alpina 652, Dugena 838 ba chiar şi Girard-Perregaux 27. Opţional, era prevăzut şi cu un regulator Reed’s. Calibrul iniţial avea 13”’ (linie – unitate de măsură tradiţională în orologerie folosită pentru a defini diametrul unui mecanism; o linie corespunde la 2,255 mm; numărul liniilor unui ceas, indiferent de număr, se numeşte calibru), dar au fost fabricate şi două calibre de 13,5”’ precum şi unul de 14”’. Sufixul „N” desemnează o eboşă nouă, cu rubin inclusiv la lagărul roţii minutar, şi a fost produs doar pentru scurt timp înainte să fie înlocuit cu AS 1188 cu secundar central direct. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are 29 mm diametru şi 3,9 mm înălţime. Balansierul lis este imens şi bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, fiind asigurat cu amortizoare Incabloc. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 41 de ore. Cadranul argintiu este în stare foarte bună, fiind inscripţionat la ora 6 cu T Swiss Made T.

 

Brand aproape necunoscut astăzi, Hermo a fost înregistrat de Achille Hirsch şi compania sa Vigilant Watch Manufactory. Se pare că denumirea mărcii vine de la vechiul rîu Hermo (actualul Gediz), din mitologia greacă, situat în regiunea Lidiei din Marea Egee (azi, Turcia). Rîul Hermo este legat de multe întîmplări din istoria antică, fiind pomenit inclusiv de Diodorus Siculus şi Strabon. Din păcate, nu se cunoaşte aproape nimic despre această marcă obscură.

 

Ceasul arată şi funcţionează bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *