ceas extraplat Darwil Lord 71 Special Flat, calibru 7071 (baza Peseux 7050)

Share

Acest ceas Darwil Lord 71 Special Flat este echipat cu un mecanism modificat de producător şi redenumit calibrul 7071, derivat însă dintr-o bază Peseux 7050 cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în 1968 – 1969. Din acest mecanism au fost dezvoltate ulterior mecanismele Cortebert 307 şi Dugena 3808. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 26 mm diametru şi doar 3 mm grosime ! Balansierul lis execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 44 de ore. Caseta arcului este marcată cu trei stele albastre şi numele brandului. Capacul spate din oţel, în stare foarte bună, este gravat cu numele şi emblema mărcii Darwil, o acvilă stilizată, cu trei gheare, şi o coroană nobiliară. Indecşii orari şi indicatoarele sînt luminescente, cu fosforul în stare bună (vezi foto 11). Ceasul este extraplat, are doar 7 milimetri grosime cu tot cu geam !

 

Potrivit surselor documentare, Darwil era o companie obscură cu sediul în Vacallo, cantonul elveţian Ticino, fondată de Pierre Caprara la începutul anilor 1900 (acelaşi care avea să achiziţioneze mai tîrziu marca Tanis). După extinderea firmei, aceasta a funcţionat şi în orăşelele Savosa şi Chiasso. Unele modele produse de ei au reprezentat ani de-a rîndul ceva „most wanted” pentru tinerii din Europa Centrală şi de Est care se învîrteau prin preajma atelierelor de ceasornicărie dorindu-şi un astfel de ceas. Darwil a fost printre puţinele branduri elveţiene ajunse în estul Europei (alte ceasuri, la fel de apreciate, au fost Atlantic şi Doxa) şi devenite foarte populare. Darwil era, la vremea aceea, un fel de surogat, un substitut al Longines sau Omega. Marca era cunoscută pentru mecanismele fiabile şi de încredere folosite. Pentru echiparea ceasurilor lor foloseau de obicei mecanisme Unitas sau ETA, pe care le modificau şi le redenumeau după propriile calibre. S-au remarcat pentru ceasurile ultraplate fabricate în anii ’60. Marca Darwil a fost cumpărată în 1992 de fabricantul elveţian Montres Choisi SA din Biel / Bienne. Compania s-a stins definitiv în 2013, după un amplu proces de faliment.

 

Ceasul este într-o condiţie estetică foarte bună şi funcţionează perfect, la secundă ! Revizia completă a fost recent efectuată. Aparţine colecţiei personale şi se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *