ceas Dugena Troupier, calibrul 3909 (baza Unitas 6325)

Share

Acest ceas Dugena Troupier este echipat cu un calibru Dugena 3909, dezvoltat din mecanismul elveţian Unitas 6325 cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat în anii ’60 (după forma podurilor şi decupaje). Acest mecanism este numit şi Wehrmachtswerk (army movement, mecanism militar), în funcţie de marcă podul care susţine roţile superioare putînd avea forme (decupaje) diferite. Balansierul lis cu amortizoare antişoc Incabloc efectuează 21.600 de oscilaţii, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers strategică de 47 de ore. Pe roata de la caseta arcului este marcat numele brandului şi calibrul. Punţile superioare sînt frumos decorate cu guilloche-uri „bob de orez” (vezi foto 6). Ceasul are dimensiunile de 39×40 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are diametrul de 29 mm şi înălţimea de 3,85 mm. Capacul spate este din oţel, pe filet, şi are ştanţat la exterior numele mărcii şi seria 156. Carcasa este integral din oţel (ştanţă pe capacul spate, interior). După cum arată şi denumirea, Troupier, acest model a fost produs ca o alternativă de serie pentru militari. Avînd toate caracteristicile unui „trench watch” în variantă îmbunătăţită, cu un mecanism solid botezat army movement, acest ceas a fost de utilizat de militari, la vremea respectivă.

 

Dugena (Deutsche Uhrengenossenschaft Alpina – Eisenach/Berlin/Darmstadt), este o companie orologeră cu peste 100 de ani de istorie. Rădăcinile firmei datează dinainte de „Union Horlogere”, ghilda ceasornicarilor din Elveţia anilor 1900. Şaptesprezece ani mai tîrziu, fabricile de ceasuri din Biel, Geneva şi Glashütte se unesc sub un singur brand, ALPINA, care în scurt timp deschide o filială în Germania, la Eisenbach, sub numele „Alpina Deutsche Uhrmachergenossenschaft”. În 1927 sediul companiei se mută în capitala Germaniei, Berlin. Compania a prosperat atît înainte de cel de-al doilea Război Mondial cît şi în timpul acestuia. Numele Dugena apare pentru prima dată în 1942 la Berlin, cînd se decide schimbarea numelui „Alpina” în „Dugena” (aşadar, Dugena ESTE tot Alpina, un brand foarte căutat astăzi de colecţionari !). De atunci, emblema Dugena, un cerc într-un triunghi, a rămas simbolul calităţii orologere în Germania. După separarea celor două Germanii, în 1945, cîteva probleme apărute în producţie conduc la o nouă mutare a firmei, de data aceasta la Darmstadt. După război, Dugena ajunge în pragul lichidării. Între 1960 şi 1970, compania supravieţuieşte revoluţiei quartzului. Astăzi, Dugena este din nou o firmă care produce ceasuri de lux de înaltă calitate.

 

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, militară, tip NATO, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *