Acest ceas Cauny Prima este echipat cu un deosebit mecanism AS 1130 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ între 1946-1950. Supranumit Wehrmachtswerk (mecanism militar), acest mecanism era atît de fiabil încît a fost modificat de firme orologere de prestigiu, pentru a dezvolta noi mecanisme: Alpina 652, Dugena 838 ba chiar şi Girard-Perregaux 27. Opţional, era prevăzut şi cu un regulator Reed’s. Calibrul iniţial avea 13”’ (linie – unitate de măsură tradiţională în orologerie folosită pentru a defini diametrul unui mecanism; o linie corespunde la 2,255 mm; numărul liniilor unui ceas, indiferent de număr, se numeşte calibru), dar au fost fabricate şi două calibre de 13,5”’ precum şi unul de 14”’, acestea fiind produse însă doar pentru scurt timp înainte să fie înlocuite cu AS 1188 cu secundar central direct. Ceasul are diametrul de 39 mm şi distanţa între anse de 19 mm, iar mecanismul are 29 mm diametru şi 3,8 mm înălţime. Balansierul foarte mare, prevăzut cu şuruburi de compensare, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 41 de ore. Capacul spate din oţel este clipsat şi are seria 11618 \ 83 1130. Capacul are o gravură cu numele şi emblema mărcii Cauny Prima, o floare de crin stilizată care se regăseşte şi pe puntea roţilor mecanismului precum şi pe roata de la caseta arcului. Carcasa fabricată de fraţii Dreyfus este placată cu 20 μ de aur (ştanţă pe capacul spate + marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poanson de meşter). Cadranul este superb decorat cu guilloche-uri şi evidenţiat de indecşii orari art nouveau, în formă de inimă, şi de indicatoarele sword and spear, perfecte în simplitatea lor.
Brandul CAUNY a fost înregistrat cu mult înainte de 1900, în emblematicul orăşel La Chaux-De-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, de către cunoscutul ceasornicar André Laager. Ulterior, ceasurile Cauny au fost fabricate de manufacturile reunite Mireille Grebler\ Cauny Watch\ Redia Watch Co. SA. De menţionat că Mireille Grebler era fiica lui „madame Franz, născută Grebler”, cum îi plăcea să se prezinte, printre foarte puţinele femei care au activat cu succes în industria orologeră elveţiană. Încă de la început, filosofia Cauny a fost de a crea ceasuri unice, nu numai prin grija şi atenţia investite în procesul de fabricaţie ci şi prin frumuseţea şi designul acestora. Marca a dispărut în 1960, ultimele menţiuni fiind din 1966, cînd marca apare înregistrata în registrul comercial din La Chaux-De-Fonds de către o anume Tatiana Danzinelli, şi din 1971, cînd firma a trecut în proprietatea firmei spaniole United Time S.L., situată în apropiere de Madrid. Cauny a mai produs ceasuri şi sub mărcile Coby, Gerar, Continent, Intercontinent, Isco, Memofix, Miracle, Narblas, Prima, Ready, Relys, Sonotime, Sonovox, Suisse, Foca şi Lamar. Cronografele lor echipate cu mecanisme complexe Valjoux sau chiar Landeron au atras atenţia specialiştilor, în anii ’50-’60, prin frumuseţea şi eleganţa lor, combinată cu funcţionalitatea şi complicaţiile.
Ceasul este într-o condiţie estetică bună şi funcţionează bine. Provine din colecţia personală şi se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.