web counterweb counter

Fulton oţel, mecanism ETA 1093, inscripţie în limba arabă pe cadran

Acest ceas mai rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage este echipat cu un mecanism elveţian ETA 1093 cu 17 rubine, secundar central şi calendar fabricat aproximativ în 1950, acelaşi mecanism care a echipat mărci de prestigiu precum Alpina sau Titus. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 4,3 mm. Ancora de tip swiss cu palete din rubin şi balansierul din glucydur cu şuruburi de compensare efectuează 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură o rezervă de mers de 42 de ore. Remontoarul este cel original, cu coroniţa bombată ca un fel de cabochon din oţel. Carcasa este din oţel, ca şi capacul spate care are ştanţată seria 598783\ 6575S. Pe cadran este prezentă şi o inscripţie în limba arabă.

 

Fulton Watch Company Ltd. este un brand folosit încă din 1885 de Gustave Homberger, care a fondat compania în Bienne. Se pare că uneori comercializa ceasuri sub propriul nume. În advertorialele apărute de-a lungul secolului XX, anunţurile apăreau şi sub numele de Homberger şi sub numele Fulton. În 1916, compania apărea ca specializată în ceasuri cu cilindru – de damă şi bărbăteşti, din aur, argint, placate cu aur sau, mai rar, din oţel. În 1927, deşi firma producea încă ceasuri-cilindru, au introdus mecanismele levier. Reclamele apărute de-a lungul anilor ’50 listează numele companiei ca Homberger, Fulton şi mai tîrziu ca Fulton Watch Co., cu Gustave Homberger la aceeaşi adresă.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Ceasul se vinde impreuna cu o curea dedicata noua, din piele neagra, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi  „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply

error: Content is protected !!