web counterweb counter

ceas Cauny model rar, mecanism Fleurier 6630

Acest ceas Cauny este echipat cu un mecanism FEF (“Fleurier” SA, preluată ulterior de una dintre entităţile fondatoare ale Parmigiani Fleurier !) 6630 cu 17 rubine, fabricat aproximativ în anii ’70. Ceasul are dimensiunile de 43×29 mm şi distanţa între anse de 28 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 13,05×15,15 mm şi o înălţime de 3,5 mm. Balansierul tip lis, prevăzut cu amortizoare antişoc, bate cu 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 45 de ore. Capacul spate din oţel are gravate în relief numele şi emblema mărcii Cauny Prima, o floare de crin stilizată, şi poartă seria 12 3430. Carcasa din oţel este în stare foarte bună (vezi foto 6, modul în care se reflectă literele în suprafaţa impecabilă a carcasei). Remontoarul este cel original, ştanţat cu emblema Cauny, aceeaşi floare de crin stilizată care se regăseşte şi pe capacul spate. Cadranul, de o simplitate dezarmantă, are o frumoasă culoare maro sienna, fiind pus în evidenţă de marcajele minimaliste de culoare albă.

 

Brandul CAUNY a fost înregistrat în 1927 în emblematicul orăşel La Chaux-De-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, de către cunoscutul ceasornicar Andre Laager. Ulterior, ceasurile Cauny au fost fabricate de manufacturile reunite Mireille Grebler\ Cauny Watch\ Redia Watch Co. SA. De menţionat că Mireille Grebler era fiica lui „madame Franz, născută Grebler”, cum îi plăcea să se prezinte, printre foarte puţinele femei care au activat cu succes în industria orologeră elveţiană. Încă de la început, filosofia Cauny a fost de a crea ceasuri unice, nu numai prin grija şi atenţia investite în procesul de fabricaţie ci şi prin frumuseţea şi designul acestora. Marca a dispărut în 1960, ultimele menţiuni fiind din 1966, cînd marca apare înregistrata în registrul comercial din La Chaux-De-Fonds de către o anume Tatiana Danzinelli, şi din 1971, cînd firma a trecut în proprietatea firmei spaniole United Time S.L., situată în apropiere de Madrid. Cauny a mai produs ceasuri şi sub mărcile Coby, Gerar, Continent, Intercontinent, Isco, Memofix, Miracle, Narblas, Prima, Ready, Relys, Sonotime, Sonovox, TY, Foca şi Lamar. Cronografele lor echipate cu mecanisme complexe Valjoux sau chiar Landeron au atras atenţia specialiştilor, în anii ’50-’60, prin frumuseţea şi eleganţa lor, combinată cu funcţionalitatea şi complicaţiile.

 

Ceasul este într-o condiţie estetică impecabilă şi funcţionează foarte bine ! Revizia a fost făcută recent. Aparţine colecţiei personale şi se vinde cu tot cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi  „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Leave a Reply