ceas Sibel model deosebit, mecanism Baumgartner Freres 866

Share

Acest frumos ceas Sibel, de damă sau de copii, este dotat cu un mecanism Baumgartner BF 866 cu armare manuală, fabricat în anii ’60-’70. Maşinăria ceasului are diametrul de 26,4 mm, înălţimea de 4,65 mm, eşapament pin lever şi amortizoare rudimentare la balansierul tip lis, care se roteşte cu 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet armat, o autonomie de 33 de ore. Eşapamentul pin-lever a fost patentat de Georges Frederic Roskopf în 1867 (ideea aparţine însă ceasornicarului francez Louis Perron în 1798, redescoperită şi patentată de celebrul ceasornicar parizian Louis-Gabriel Brocot în 1823 şi sugerată lui Roskopf de către Jules Grossmann). Ceasul are diametrul de 32 mm şi distanţa între anse de 16 mm (lăţimea curelei). Capacul spate este ştanţat Swiss Made şi are seria 12523-1. Dar ceea ce face acest ceas foarte interesant este cadranul, decorat cu un peisaj cu mori de vînt (indicatoarele sînt chiar palele elicei morii de vînt aflată în prim plan).

 

Sibel a fost o marcă înregistrată de Ernest Schenker, mai bine zis un „subbrand” al firmei mamă Sorna Watch SA, fondată de Schenker în anii ’40. Sorna Watch SA a mai produs ceasuri sub mărcile Anastasia, Bionda, Daniella, Dorina, Helicopter, Juanita, Julia, Mona Lisa, Sirona, Sorina şi alte vreo 50 de denumiri.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează, dar recomandăm o revizie. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pt. ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *