Acest ceas Optimef, foarte rar, este echipat cu un mecanism la fel de rar, producţie proprie, denumit 20 A şi fabricat în 1979. Carcasa, geamul şi capacul spate sînt în stare excelentă. Capacul spate este gravat cu Uzina de Mecanică Fină, numărul de serie şi anul de fabricaţie 04563-79 şi modelul cu varianta de mecanism M 75-1 (după 1981 modelul nu a mai fost marcat pe capac).
Istoria ceasurilor de mînă româneşti începe la Crăciunul anului 1978, în 26 decembrie, cînd tovarăşul Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită de lucru la Întreprinderea de Mecanică Fină din Bucureşti şi a ordonat imediat să înceapă producţia de ceasuri ! Aşa a început un program care s-a concretizat cu demarajul, în octombrie 1979, a producţiei ceasurilor de mînă Optimef (acesta costa atunci 800 de lei, mai mult de jumătate din salariul unui muncitor). Ceasurile Optimef sînt rar întîlnite astăzi tocmai datorită perioadei foarte scurte de fabricaţie. „Etapa” următoare a ceasurilor româneşti s-a numit Orex, ceasuri mecanice cu mecanismele ST-5 şi ST-6 cu 19 rubine de la firma chineză Sea Gull. Ulterior au fost folosite şi mecanismele SB-1; SZ-1 şi SB-5Z cu 17 rubine, de la firma chineză Shanghai Zuanshi. După 1995 au fost folosite mecanismele sovietice 2414 si 2428 de la firma Slava. La Întreprinderea de Mecanică Fină se executau doar carcasa, cadranul, arătătoarele, capacul şi barele telescopice, după propriile modele de design. Mecanismele veneau asamblate de la furnizori, iar la Bucureşti se efectua montajul final şi reglajele. A existat şi un plan de asimilare treptată a producţiei integrale, dar după evenimentele din decembrie 1989 vînzările au scăzut dramatic. Anul 2000 a fost anul îngropării definitive a toată Întreprinderea de Mecanică Fină Bucureşti. A fost vîndută la un preţ de nimic de statul roman unui cetăţean italian, Sergio Mollo, care a condus cu pricepere distrugerea completă şi definitivă a fabricii. Astăzi, pentru pasionaţii de ceasuri, deţinerea (cel puţin) unui Optimef, Cromef sau Orex este un „must have”, fie şi măcar datorită faptului că au rămas singurele ceasuri produse vreodată în România.
Ceasul arată foarte bine dar nu ştiu dacă funcţionează (timpul şi ocupaţia nu-mi permit să caut baterii cu ioni de argint). Se livrează împreună cu cutiile în care au fost păstrate, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasurile de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi au mecanisme solide cu amortizoare la balansier, sînt totuşi doar nişte ceasuri ! Feriţi-le de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă au garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care le perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să le faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.