ceas Excalibur (Marea Britanie) automatic, mecanism AS 5206, fabricaţie anii ’70

Share

Acest ceas Excalibur, o marcă mai puţin cunoscută, înregistrată în Marea Britanie, este echipat cu un mecanism automatic AS 5206 cu 17 rubine, secundar central şi dublu calendar (dată şi zi), fabricat aproximativ în 1975. Atît ziua cît şi data sînt cu setare rapidă din remontoar astfel: prin tragerea coroniţei în poziţia 1 şi rotirea în sensul acelor de ceasornic se setează ziua (în două limbi de circulaţie internaţională, germană şi engleză), iar prin rotirea în sens invers acelor de ceasornic se setează data. Ceasul are diametrul de 38 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 27 de mm diametru şi o înălţime de 6,35 mm. Ceasul are o grosime de 13 mm în total. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 21.600 bph, iar arcul motor din elynvar asigură, complet armat, o funcţionare de 39 de ore. Capacul spate, filetat, este din oţel şi este în stare foarte bună, fiind ştantat cu seria 38002. Rotorul automatului este frumos decorat, iar carcasa este placată cu aur.

 

O marcă mai puţin cunoscută, Excalibur era fabricată în Marea Britanie. De fapt, „fabricată” este prea mult spus, deoarece proprietarul mărcii, Henri Showell, doar ansambla sub brandul propriu componente achiziţionate din Elveţia. Înregistrată în 30 ianuarie 1957 cu sediul în Birmingham, noua companie a fost botezată după legendara sabie a regelui Arthur, căreia i se atribuiau puteri magice şi era asociată cu suveranitatea de drept a Marii Britanii. Pasionat de legende, Henri Showell nică că putea alege mai bine o denumire pentru ceasurile vîndute de el în toată Anglia, ba chiar şi în alte ţări ale Europei.

 

Ceasul face parte din colecţia personală, funcţionează foarte bine şi este într-o condiţie estetică deosebită. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *