ceas Diantus De Luxe NOS, cadran superb colorat, brăţara originală, mecanism Parrenin 2641D

Share

Acest ceas Diantus De Luxe este echipat cu un mecanism Parrenin 2641 D cu eşapament pin-lever, secundar central şi calendar. Ceasul are dimensiunile de 40×42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 27,07 mm diametru şi 5,5 mm înălţime. Balansierul lis efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 39 de ore. Ceasul este NOS. Cadranul în tonalităţi de verde este în stare perfectă, iar remontoarul este în stare perfectă de asemenea. Carcasa cromată este ca o oglindă (vezi foto 7, 8, 9 şi 11), capacul spate fiind şi el în stare perfectă, cu seria 9099 (sau 6606 :D) gravată. Brăţara este cea originală, marcată „D” pe închizătoare. Un ceas rar întîlnit în această stare NOS.

 

Născută în anii premergători crizei quartz-ului, marca Diantus n-a apucat sa fabrice ceasurile pe care şi le dorea. Înregistrată în 1963 cu sediul în localitatea elveţiană Castel San Pietro, pînă a pus la punct procesele de fabricaţie, pînă şi-a stabilit obiectivele şi a înregistrat prototipurile, manufactura a fost lovită în plin de criza quartz-ului şi spulberată înainte să scoată pe piaţă vreun ceas notabil. Pentru că desenele şi prototipurile atrăseseră însă atenţia altor firme mai stabile, Diantus Watch SA a fost preluată în 1973 de La Generale Watch Co. (General Watch Co. SA) / Montres Helvetia, înfiinţată în 1880 de Louis Brandt şi fratele său César care ridicaseră o fabrică de ceasuri. Se cereau nume cît se poate de elveţiene pentru aceste produse, şi cei doi fraţi au ales un număr de denumiri pentru ceasurile lor, incluzînd Patria, Jura, Celtic şi Helvetia (aceasta din urmă fiind personificarea feminină a naţiunii elveţiene). Ceasurile produse de fraţii Brandt au fost extrem de elaborate şi, prin introducerea unor noi tipuri de mecanisme în 1885, au produs piese cu o uluitoare precizie (pe vremea aceea) de 30 de secunde pe zi. Patru ani mai tîrziu, compania General Watch scotea peste 100.000 de ceasuri pe an şi devenea cel mai mare producător de ceasuri din Elveţia. Firma a început să colaboreze cu alte manufacturi (dintre care de reţinut este Audemars Piguet) şi să producă ceasuri foarte căutate, cum ar fi ceasul de mînă cu repetiţie la minut în 1892. Prin anul 1894 General Watch Company a dezvoltat un nou tip de mecanism ce încorpora revoluţionara idee a componentelor interschimbabile. Acest lucru a condus la scăderea costurilor de fabricaţie, a făcut fabricile mai eficiente şi de asemenea ceasurile puteau fi reparate mult mai uşor. Pentru acest nou produs era necesar un nume simplu, iar bancherul Henri Rieckel a avut ideea de a-i spune… OMEGA. Marca Omega a avut un succes imens şi în 1903 s-a decis ca Omega să se desprindă de General Watch Company şi să devină independentă, iar firma-mamă să-şi concentreze atenţia asupra fabricării ceasurilor sub denumiri comerciale cum ar fi Helvetia. După al II-lea Război Mondial, GWC Ltd. a continuat să facă ceasuri de înaltă calitate sub numele Helvetia, inclusiv ceasuri de mînă absolut uimitoare. Diantus Watch SA a mai lansat şi ceasuri sub mărcile Subwater, Monil, Acanthus, Eliantus, Dafnis şi Dialux.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică perfectă, NOS. Revizia a fost făcută recent. Se livrează cu brăţara originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *