ceas Vendômois Emailleries, foarte rar, mecanism Lorsa P75A fabricaţie 1970

Share

Acest ceas Vendômois Emailleries, un exemplar foarte rar întîlnit pe piaţa ceasurilor vintage datorită numărului extrem de redus de exemplare fabricat, este echipat cu un mecanism Lorsa P75A cu 17 rubine (a fost produs şi într-o variantă mai modestă, cu 7 rubine), secundar central şi calendar. Data se schimbă progresiv între ora 22 şi miezul nopţii. Ceasul are dimensiunile de 38×41 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 4,9 mm. Balansierul cu amortizoare Antichoc-S65 execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 44 de ore. Ceasul este în stare foarte bună atît tehnic cît şi estetic, cu carcasa de formă tonneau. Cadranul negru este pus în valoare de indecşii orari şi indicatoarele portocalii.

 

Evident, Vendômois Emailleries, cu sediul la Clichy, în strada Henri Barbusse 63, nu este şi nici nu a fost vreodată o marcă de ceasuri. De fapt, nu avea nici cea mai mică legătură cu orologeria, ci producea… articole de tinichigerie, tacîmuri şi alte articole de menaj. Un fel de „Emailul Mediaş” franţuzesc. Tehnica emailului a fost inventată în secolul al XII-lea în… Franţa, la Limoges. O bază din aur sau cupru era acoperită cu o bază albă apoi cu o soluţie bazată pe granule fine de sticlă, cu pigmenţi coloraţi. După ce era arsă, era lustruită fin, procedură repetată după aplicarea fiecărei culori. Există mai multe tehnici de emailare, însă procedeul este utilizat astăzi mai mult în scopuri industriale decît pentru bijuterii, ca odinioară. Ceasul pe care-l vedeţi a fost fabricat în 1970, la înfiinţarea fabricii, în circa 200 de exemplare destinate personalului societăţii, acţionarilor şi cîtorva apropiaţi ai acestora. Producătorul trebuie să fi fost o manufactură ce producea custom made, private label pentru diverse evenimente. Fabrica nu a mers foarte bine, în 1988 intervenind falimentul, iar din cele 200 de exemplare au rămas astăzi prea puţine în stare bună. De altfel, nu veţi găsi nici un exemplar la vînzare, nicăieri.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează excelent. Revizia a fost recent efectuată. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele neagră cu cusături roşii, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *