ceas Tissot damă, calibru 709, fabricaţie 1963-1965, brăţară RoWi Fixo-Flex

Share

Acest ceas de damă Tissot este echipat cu un calibru in house Tissot 709 cu armare manuală. Maşinăria are 17 rubine, fiind fabricată aproximativ între 1963 şi 1965. De altfel, acest mecanism a fost fabricat de Tissot (în diverse variante) doar între 1960 şi 1971. Mecanismul are diametrul de 15,35 mm şi o înălţime de 3,2 mm, iar ceasul are diametrul de 19 mm şi distanţa între anse de 9 mm. Balansierul lis, prevăzut cu amortizoare Incabloc, se roteşte cu 19.800 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 43 de ore. Capacul spate, din oţel, în stare impecabilă, este ştanţat pe interior cu seria 17026 – 9 şi inscripţia Ch. Tissot & Fils. Acelaşi marcaj, completat de seria 5550461, se regăseşte şi pe mecanism. Carcasa, fabricată de Fils de Georges Ducommun, fabricanţi exclusiv de carcase, cu sediul în La Chaux-de-Fonds, este placată cu 20 de microni de aur (ştanţe pe interiorul capacului spate). Coroniţa este marcată cu logo-ul Tissot (vezi foto 5). Geamul este în stare foarte bună, fără zgîrieturi. O piesă a anilor ’60, care arată foarte bine. Aspectul vintage este întregit şi de brăţara RoWi Fixo-Flex, din Americ.

 

Cei peste 160 de ani de istorie a ceasurilor elveţiene Tissot încep în 1853, cînd Charles Félicien Tissot (cunoscut şi sub numele de Daguette) şi unul dintre fii săi, Charles-Emile, deschid o mică manufactură numită „Charles Tissot & fils”. Specialiştii companiei lucrau constant pentru îmbunătăţirea mecanismelor pentru ceasuri de mînă, dezvoltarea şi introducerea de noi caracteristici, precum şi pentru utilizarea de noi materiale în orologerie. De altfel, Tissot a cîştigat în mod repetat premii şi distincţii pentru soluţiile sale inovatoare. În 1907, manufactura, reprezentată pînă atunci în principal de munca manuală, s-a schimbat, transformîndu-se într-o fabrică avînd cele mai moderne echipamente. Producţia industrială şi dezvoltarea comerţului cu ceasuri a permis şi creşterea producţiei Tissot. În 1925, Paul Tissot a trebuit să decidă soarta mărcii, semnînd un parteneriat comercial cu fraţii Louis şi Gustave Brandt, fondatorii celebrei mărci Omega. Acest lucru a dus la formarea unui holding, „Société Suise pour l’Industrie Horlogère” – SSIH, în 1930 (care mai tîrziu formează o asociere şi fuzionează cu ASUAG în 1983). Prin această „împărţire a domeniului de marketing”, Omega a ocupat cel mai înalt loc de pe piaţă, un ceas Tissot fiind cu circa 30% mai ieftin decît Omega, la aceeaşi calitate. Totul ţinea doar de marketing şi de înţelegerile dintre producători, realizate la cel mai înalt nivel ! Această strategie a funcţionat pînă la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, cînd Tissot a fost ales să furnizeze ceasuri pentru piaţa militară deoarece aveau reputaţia unor ceasuri nu numai fiabile dar şi accesibile. Comandanţii submarinelor britanice, de exemplu, purtau cronografe Tissot. După război, marina britanică a fost dotată tot cu ceasuri şi echipamente de măsurare Tissot. În 1930, Tissot lansează primul ceas antimagnetic din lume. În anii ’60, odată cu standardizarea producţiei, a crescut şi viteza de fabricaţie iar Tissot şi-a mărit brusc vînzările. Începînd cu 1974, cînd Tissot a sponsorizat o cursă de maşini la Le Mans, compania a participat regulat ca partener oficial sau cronometror la evenimente sportive majore (Formula 1, campionate mondiale de ciclism şi motociclism etc.). În 1977, Tissot avea trei fabrici situate în zone diferite (La Chaux-de-Fonds, Peseux şi Le Locle) şi circa 700 de angajaţi. Cîteva dintre ideile şi inovaţiile trăznite ale Tissot rămîn ceasul cu mecanism complet din plastic IDEA 2001 lansat în… 1971, şi popularele Rock Watches cu carcasă din… granit, lansate în 1985. Astăzi, în ciuda faptului că tehnologia este avantajul competitiv al mărcii, calităţile esenţiale ale ceasurilor Tissot sînt stilul şi eleganţa.

 

Ceasul arată excelent şi funcţionează la secundă. Provine din colecţia personală şi se livrează cu brăţara RoWi Fixo-Flex. Se vinde doar însoţit de modelul Tissot bărbătesc listat mai sus. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele”, „perniţe” şi  „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *