ceas Technos, mecanism ETA 2390 fabricaţie circa 1960

Share

Acest ceas Technos este echipat cu un mecanism ETA 2390 cu 17 rubine şi secundar central, fabricat aproximativ în 1960. Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate şi mecanismele Dugena 985, Helvetia 750 sau Hamilton 60. Ceasul are diametrul de 34 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are 23,3 mm diametru şi 3,6 mm înălţime. Balansierul prevăzut cu amortizoare Incabloc bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de putere de 47 de ore. Cadranul este perfect păstrat, carcasa placată cu aur (marcaj pe carcasă, între anse, la ora 6) este în stare foarte bună, iar capacul spate din oţel este în stare perfectă, cu seria 2693939. Toate piesele sînt cele originale.

 

În istoria industriei elveţiene de ceasuri, anul 1850 este reprezentat cu tradiţie şi mîndrie. Acest an marchează apariţia TECHNOS (Gunzinger Frères S.A. Rosières / Welschenrohr, Soleure), o marcă înregistrată ce avea să devină celebră în întreaga lume prin ceasurile extrem de robuste. De-a lungul timpului, manufactura a investit permanent în cercetarea de materiale şi tehnologii noi, stabilind chiar tendinţe în materie de design şi inovaţie. La începuturile companiei, Melchior Gunzinger deschidea mica afacere de familie cu ceasuri în localitatea elveţiană Welschenrohr. Firma a fost denumită după numele fondatorului ei, M. Gunzinger–Hug. Prin anii 1900, fiul fondatorului, Joseph Gunzinger, care era nemulţumit de producţia şi de cifra de afaceri a companiei, a înregistrat o nouă marcă, sub numele de TM Technos. Manufactura a continuat să producă sub noul brand ceasuri bazate pe mecanisme mecanice, care erau asamblate complet manual în atelierele proprii !!! Ceasurile Technos au devenit repede celebre prin calitatea tradiţional elveţiană şi prin robusteţea lor, cîştigînd o mare popularitate în afara graniţelor Elveţiei. În anii ’70, odată cu revoluţia ceasurilor quartz, o mulţime de firme orologere elveţiene au fost nevoite să se unească în sindicate mai mari, pentru a evita falimentul. Dar, la începutul secolului XX, cînd pînă şi firme celebre ca IWC au ales tehnologia quartz, Technos a fost printre puţinele firme care au ales un alt mod de dezvoltare: a continuat să producă ceasuri mecanice de înaltă calitate şi fiabilitate. În epocă, ceasurile Technos erau de zece ori mai bune decît un Atlantic, rivalizînd în fiabilitate cu nume mari ale orologeriei elveţiene. Unul dintre sloganurile mărcii descria ceasurile Technos drept „indestructibile”. În 1956, atrasă de calitatea ceasurilor ei, o firmă braziliană (Centauro Importadora, cu sediul în Rio Grande do Sul) a început să reprezinte societatea Technos în Brazilia cu sloganul „Cea mai punctuală Elveţie din lume”. Succesul afacerii nu s-a lăsat aşteptat, astfel că brazilienii au cumpărat întreaga companie şi i-au mutat sediul în oraşul proprietarului, în Brazilia. În scurt timp, Technos a devenit unul dintre liderii de pe piaţa naţională a industriei braziliene de ceasuri.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *