ceas Solo, mecanism Cupillard 256 fabricat în 1977

Share

Acest ceas Solo, fabricat în Franţa chiar în anul apariţiei primului film din seria Star Wars, este echipat cu un mecanism UC 256 (Usines Cupillard) cu 17 rubine şi secundar central. Ceasul are diametrul de 35 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are 23,3 mm diametru. Balansierul lis din Glucydur, prevăzut cu amortizoare Antichoc-102, bate cu 18.000 de alternanţe pe oră. Mecanismul este foarte curat şi perfect funcţional. Capacul spate, din oţel, este pe filet. Un cadou deosebit pentru cineva pasionat de seria Star Wars (Războiul Stelelor), mai ales că marca de ceasuri Solo a fost lansată în 1977, la scurt timp după primul film Star Wars în care unul dintre personajele principale este Han Solo. Pe pieţele specializate externe, un astfel de exemplar poate ajunge chiar şi la o mie de lei (vezi şi foto 5).

 

Solo a fost o marcă de ceasuri produse de firma cu acelaşi nume (Solo SARL) înregistrată în Paris, Franţa, la mijlocul anilor ’70. Perioada înfiinţării firmei coincide cu apariţia crizei quartz, care aproape a îngenuncheat industria orologeră „clasică”, deci o decizie greşită de business. Cel mai probabil fondatorii au încercat să producă ceasuri cu denumiri legate de ceea ce se anunţa deja a fi un adevărat fenomen, filmul Războiul Stelelor. După succesul legat de ceasurile Solo, aceeaşi companie a lansat şi ceasuri mecanice Vader şi Skywalker. Pînă cînd, dintr-o dată, aceste mărci de ceasuri au dispărut subit, cel mai probabil datorită drepturilor de exclusivitate pe care le deţinea producătorul filmului.

 

Ceasul arată şi funcţionează foarte bine. Face parte din colecţia personală şi se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


star

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *