ceas Sekonda extraplat (7,5 mm cu tot cu geam !), mecanism Luch 2209 cu 23 de rubine

Share

Acest ceas Sekonda extraplat, un brand „de export” al fostei Uniuni Sovietice, este echipat cu unul dintre cele mai bune mecanisme realizate de fabricile sovietice, un Luch 2209 auriu extraplat, cu 23 de rubine, secundar central şi amortizor Aera-Slava la balansier. Ceasul are diametrul de 37,5 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 22 mm şi o înălţime de numai 2,9 mm (!). Balansierul prevăzut cu şuruburi de compensare xecută 18.000 de bătăi pe oră. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 40 de ore. Maşinăria este ştanţată cu numărul calibrului şi seria 111687 sub balansier. Cadranul superb, minimalist, este pus în valoare de indicatoarele aurii şi de indecşii orari cu cifre arabe. Carcasa este placată cu 20 de microni de aur (marcaj pe spate, între anse, la ora 12). De notat că mecanismul 2209 în varianta cu 23 de rubine a fost produs timp de numai cinci ani şi este extraplat (înălţimea mecanismului măsoară doar 2,9 mm) ! Ceasul are doar 7,5 milimetri grosime (cu tot cu geam) !!! Cu cei 22 de mm diametru şi înălţimea foarte mică, mecanismul confirmă trendul anilor ’60 al industriei orologere sovietice (reprezentat şi de Wostok 2209, Poljot 2209, Raketa 2209, Zaria 2209), acela de a produce calibre cît mai mici care să poată fi introduse în ceasuri extraplate. Ideea acelor vremuri era să iei un ceas subţire şi să-l faci nemaivăzut de subţire ! Lucrul cu adevărat interesant la acest mecanism este că încercînd să facă mai mult spaţiu, sovieticii au reuşit să fabrice un calibru mult mai mic, cu acelaşi aspect neconvenţional, unul dintre cele mai căutate mecanisme chiar şi astăzi, datorită preciziei şi dimensiunilor reduse.

 

Sekonda a fost una dintre mărcile „pentru export” din fosta Uniune Sovietică. Ceasurile fabricate sub acest brand erau echipate cu mecanisme produse în cinci dintre fabricile sovietice de ceasuri: Luch, Poljot, Slava, Wostok şi Raketa. S-au fabricat diverse modele de Sekonda, unele dintre ele adevărate bijuterii de mecanică fină aplicată. De fapt, şcoala sovietică de orologerie funcţiona pe baza a patru principii: simplitate, eficienţă, funcţionalitate şi rezistenţă. La mecanismele ruseşti, complicaţiile erau folosite pentru că era nevoie de ele, nu doar ca element de inovaţie sau „cine face primul lucruri mai interesante, mai scumpe şi mai inutile”, cum se întîmplă de multe ori, chiar şi astăzi, în industria elveţiană de ceasuri.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică impecabilă ! Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *