ceas Saab, foarte rar, mecanism FHF 73-4N fabricaţie circa 1960

Share

Acest ceas Saab este echipat cu un mecanism FHF 73-4N cu 17 rubine, secundar central şi calendar, fabricat cu aproximaţie în anii ’60. Sufixul „N” desemnează modificări minore la discul de calendar. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi o înălţime de 4 mm. Balansierul lis cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor asigură, complet armat, o funcţionare de 42 de ore. Capacul spate este din oţel şi este în stare perfectă, cu seria 1971. Carcasa este din oţel, în stare perfectă, cu coroniţa de în forma capacului de rezervor Saab la modelele timpurii. Cadranul este bine conservat, cu toate inscripţiile intacte şi logo-ul Saab din 1965. Cel mai probabil, ceasurile Saab au fost produse, sub licenţă sau pentru firma suedeză, de către Sorna Watch SA / E. Schenker, cu sedii în Delémont şi Gretchen (Elveţia). Aşa se explică logo-ul Saab pe cadran, deşi destul de rar veţi găsi un ceas Saab la vînzare. Acestea erau disponibile, la vremea respectivă, doar în reprezentanţele Saab, cu comandă specială.

 

Marca Saab nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cel puţin în ceea ce priveşte modelele de… maşini, celebre, create şi lansate de cunoscutul producător suedez, înregistrat în 1937 ca acronim al Svenska Aeroplan AB cu sediul în Linköping, cu scopul de a construi… avioane. Prima maşină a fost lansată în 1945, iar primul model de serie, Saab 92, în 1949. În 1968 compania mamă a fuzonat cu Scania-Vabis, sub umbrela familiei Wallenberg, iar zece ani mai tîrziu apărea Saab 900, cel mai bine vîndut model Saab. În anii ’80 a apărut şi noul model Saab 9000. În 1989 divizia de automobile a Saab-Scania a fost restructurată într-o companie independentă, cu General Motors acţionar cu 50%. În această perioadă au apărut două modele consacrate, Saab 9-3 şi Saab 9-5. În anul 2000 General Motors a cumpărat şi restul de 50% din acţiunile producătorului suedez, pe care l-a vîndut în 2010 firmei olandeze de automobile Spyker Cars NV. Chiar dacă avea o reputaţie de inginerie solidă şi un preţ de lux, Saab n-a reuşit niciodată să-şi construiască o bază de clienţi dincolo de nişa sa. După ce s-a străduit tot anul 2011 să evite insolvenţa, compania a depus cererea de faliment. În 2012 o companie nou înfiinţată numită National Elecric Vehicle Sweden (NEVS) a cumpărat firma falimentară, dar în 2014 a pierdut licenţa de a produce maşini sub numele Saab (pe care compania aerospaţială omonimă o deţine în continuare). Fostul CEO al Saab, Victor Mueller, a declarat că nu i-a plăcut niciodată logo-ul grifonului şi că a vrut să scape de el în favoarea vechiului logo al avionului Saab. Conceput prima dată în 1965, acesta era doar o versiune stilizată a unui logo mai vechi al companiei, înfăţişînd tot un avion şi datînd din 1937 (vezi foto 7).

 

Ceasul face parte din colecţia personală şi este într-o excelentă condiţie tehnică şi estetică. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, tip NATO, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *