ceas Royce gen diver, mecanism FHF 69-21, fabricaţie 1969

Share

Acest ceas de damă Royce, gen diver, este echipat cu un mecanism FHF 69-21 (“Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA”) cu 17 rubine şi întoarcere manuală, fabricat în 1969. Acest mecanism era atît de bine realizat încît pe baza lui s-au dezvoltat ulterior mecanisme mult mai celebre ca Dugena 2102, 3602 şi 877, Durowe 69 şi chiar mecanismele Tissot 2135 şi 2136 ! Ceasul are dimensiunile de 26×28 mm şi distanţa între anse de 12 mm, iar mecanismul are dimensiunile de 15,3×17,8 mm şi o înălţime de numai 3,6 mm. Balansierul lis, cu amortizoare Incabloc, execută 21.600 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o impresionantă rezervă de mers de 47 de ore. Capacul spate din oţel este pe filet, are seria 69 102 şi garnitura originală de etanşare; după inscripţiile de pe capac, ceasul este garantat să reziste la apă 5 atmosfere. Cadranul impecabil are indecşi orari şi indicatoare luminescente, cu fosforul în stare perfectă (vezi foto 6). Carcasa este placată cu aur (marcaj între anse, la ora 6, atît pentru placaj cît şi poansonul fabricantului) şi este în stare excelentă, cu remontoarul original perfect păstrat şi cu bezel bidirecţional.

 

Royce (Eska Watch) este, cu siguranţă, una dintre cele mai mici manufacturi orologere, prea puţin cunoscută. La finalul Primului Război Mondial, aşteptările unei economii în ascensiune au condus la înfiinţarea mai multor mici firme de orologerie, în 1918. Una dintre ele era Sylvan Kocher & Cie, cu sediul în Grenchen. Patru ani mai tîrziu, în 1922, compania îşi mută sediul în orăşelul vecin, Selzach. Printre multiplele mărci înregistrate de Kocher, cea mai cunoscută a fost Eska, denumire care provine de la ortografierea fonetică, în limba franceză, a iniţialelor fondatorului (S K). În 19 mai 1930, Sylvan Kocher înregistrează marca Royce, ca brand complementar la firma-mamă. Marca Royce era destinată exportului. Compania a lansat o gamă largă de ceasuri de mînă mecanice sau automatice sub brandul Eska, modele digitale, cu calendar sau cronografe. Utiliza mecanisme provenite în special de la Ebauches SA. Puţini ştiu ca inventatorul carcasei reversibile este Sylvan Kocher \ Eska SA, cu mulţi ani înainte ca Jaeger-LeCoultre să lanseze celebrul model Reverso !

 

Ceasul este într-o condiţie estetică excelentă şi funcţionează foarte bine ! Revizia completă a fost făcută acum un an. Aparţine colecţiei personale şi se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, dedicată, din piele roz. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *