ceas Rita, mecanism cilindru fabricaţie circa 1910

Share

Acest ceas de damă Rita dispune de un mecanism elveţian cu cilindru, un aşa numit finger bridges (după forma decupajelor punţii superioare) fabricat aproximativ în 1910. Ceasul are diametrul de 24 mm şi distanţa între anse de 8 mm. Ansele sînt fixe,specific perioadei. Arcul motor asigură, complet armat, o rezervă de mers de 26 de ore. Cadranul superb decorat cu guilloche-uri, cu numerale tip Breguet şi indicatoare cathedral, este în stare perfectă, marcat cu numele mărcii. Coroniţa, cu formă florală specifică perioadei, este cea originală. Carcasa şi capacul spate sînt placate cu aur. Inclusiv cureaua este cea originală. Carcasa şi ansele sînt, de asemenea, superb decorate cu motive randalinate.

 

Acum 120 de ani, Recorbet & Cie. înregistra în La Chaux-de-Fonds, leagănul orologeriei elveţiene, marca Rita (alături de Dicta, Priva, Veleta, Magnus sau Forum). Există prea puţine informaţii legate de acest fabricant, cu certitudine făcea piese orologere frumos decorate, adevărate opere de artă uneori (se păstrează chiar şi ceasuri Recorbet decorate în tehnica niello).

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună (secundarul porneşte la prima răsucire a remontoarului) pentru vîrsta ei. Piesa se livrează împreună cu cureaua originală, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *