ceas Raketa 24 de ore, model rar, mecanism 2623.H

Share

Ceasul Raketa prezentat este echipat cu un mecanism mai rar întîlnit, Raketa 2623.H cu 19 rubine şi secundar central. Ceasul are diametrul 42 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar diametrul mecanismului este de 26 mm şi înălţimea de 4,4 mm. Balansierul de dimensiuni mari, prevăzut cu amortizoare Poljot-Kirova, efectuează 18.000 de alternanţe pe oră. La acest model, roata balansierului are o construcţie specială, combinînd mai multe aliaje, un experiment reuşit al inginerilor sovietici. De asemenea, acest tip de mecanism are amortizoare antişoc şi la roata ancorei. Arcul motor asigură o autonomie de 45 de ore. Capacul spate este din oţel şi are seria 143206. Cadranul piesei este în stare foarte bună, iar luneta world time cu nume de oraşe de pe glob traduse în limba rusă este acţionată de la cel de-al doilea remontoar, plasat la ora 4. Principala caracteristică a acestui ceas special este însă faptul că indicatoarele fac un tur complet de cadran doar o dată la 24 de ore, nu o dată la 12 ore, ca toate celelalte ceasuri !

 

Căci, dacă ceasurile care au cadranul marcat cu 12 ore sînt cele mai răspândite şi cunoscute, există şi ceasuri cu cadran de 24 de ore, destinate unor situaţii speciale cum ar fi viaţa în bazele din zonele polare, unde noaptea durează 6 luni si este greu de apreciat dacă ceasul arată ora a.m. sau p.m. Acest gen de ceasuri sînt proiectate şi construite special pentru acest scop. Modificarea se află la mecanismul arătătoarelor, mai precis la raportul de transmitere al roţilor de sub cadran. Acest raport de transmitere se calculează după formula RT = ZRsch x ZRor / ZPmcent x ZPRsch,

 

unde ZRsch este numărul de dinţi al roţii schimbătoare, ZRor este numărul de dinţi al roţii orare, ZPmcent este numărul de dinţi al pinionului minutar central şi ZPRsch este numărul de dinţi al pinionului roţii schimbătoare. Să luăm, de exemplu, un mecanism Raketa 2623.H. cu cadran de 24 de ore vs. Raketa 2609.HA cu cadran de 12 ore. Pinionul minutar central (Pmcent) pe care este fixat arătătorul minutar este identic la ambele tipuri, are 12 dinţi şi efectuează, evident, o rotaţie completă în decurs de o oră. Roata orară (Ror), pe al cărei ax tubular este fixat arătătorul orar, trebuie să execute o rotaţie completă în 24 de ore şi nu în 12. De aceea are un diametru şi un număr de dinţi mai mare la mecanismul 2623.H; la fel şi roata schimbătoare (Rsch). Implicit sînt modificări şi la distanţele între axele roţilor, precum şi la eboşa mecanismului.

 

Ceasurile Raketa sînt o adevărată legenda, împletită cu istoria zbuciumată de 300 de ani a fabricii. Brandul a fost lansat în 1962 de Fabrica de Ceasuri Petrodvorets din Sankt Petersburg (fost Leningrad), în cinstea primului zbor uman în spaţiul cosmic, efectuat de Yuri Gagarin în 1961. Ironic însă, în anii războiului rece marca era percepută negativ în vest, datorită asocierii numelui cu rachetele militare balistice R-16 din programul de înarmare sovietic. Fabrica a fost înfiinţată pentru prima dată în 21 octombrie 1721 de ţarul Petru cel Mare al Rusiei, ca manufactură de tăiat şi şlefuit pietre preţioase şi semi pentru necesităţile coroanei. Aici s-au şlefuit pietre pentru celebrele „ouă Faberge” cît şi pentru multe bijuterii aflate în muzee ca Ermitaj sau Luvru. În 1927 guvernul sovietic a decis înfiinţarea industriei de ceasuri şi una din direcţii a fost colaborarea cu firma franceză LIP, care a cedat licenţa a două mecanisme (R 36 şi T 18) şi a ajutat la implementarea producţiei. Bineînţeles că fabrica din Sankt Petersburg a fost una dintre cele mai potrivite pentru reconversie la noua industrie. De observat că această fabrică a supravieţuit invaziei lui Napoleon, revoluţiei bolşevice, razboiului al doilea mondial, dar şi haosului economic apărut după căderea comunismului. Iniţial, ceasul Raketa a fost produs cu mecanismul adaptat R 36, apoi inginerii sovietici au modificat şi dezvoltat mai multe tipuri de mecanisme. Este una dintre puţinele fabrici de ceasuri care produc „all in house”, adică toate componentele în propriile capacităţi de producţie !

 

Ceasul arată excelent şi funcţionează la secundă. Provine din colecţia personală, iar revizia a fost făcută recent. Se livrează cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi comanda o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *