ceas Pronto, mecanism ETA 2512, fabricaţie circa 1953

Share

Acest ceas Pronto, de damă, dispune de un mecanism ETA 2512 cu 17 rubine, fabricat în anii ’60. Din acest mecanism, modificat, au fost dezvoltate ulterior şi mecanismele Ditisheim 78, Dugena 774S, Hamilton 261, Mido 12512 şi chiar Lucien Piccard 49B ! Ceasul are diametrul 22 mm şi distanţa între anse de 10 mm, iar mecanismul are 17,2 mm diametru şi înălţimea de 2,85 mm. Balansierul lis prevăzut cu amortizoare Incabloc are o frecvenţă de 21.600 bph, iar arcul motor asigură o rezervă de mers de 44 de ore. Carcasa fabricată de Kollmar & Jourdan AG este în stare foarte bună, placată cu 20 microni de aur (ştanţă pe interiorul capacului spate, atît poanson de fabricant cît şi pentru placaj). Cadranul poartă patina timpului, dar arată bine pentru vîrsta lui. Capacul spate are ştanţată la exterior seria 97317. Bezelul ceasului este frumos decorat cu zimţi randalinaţi. Brăţara Montal, placată şi ea cu aur (marcaj pe închizătoare), întregeşte aspectul de bijuterie al acestui ceas.

 

Pronto Watch Co., sau Manufacture d’ Horlogerie Pronto a fost înfiinţată de Leon Maitre în 1890, ca fabrică de ceasuri cu head quarter-ul în Le Noirmont şi, din 1896, cu capacităţi de producţie şi în Langenthal. La acea dată numele companiei era încă Leon Maitre & Fils Co. Numele brandului Pronto a fost înregistrat doar în 1902. La început fabrica ceasuri cilindru şi ceasuri cu ancoră. Au produs şi înregistrat mai multe mărci: Chieftest, Orient Star, Polydate, Seaflag, Sprinter, Thinline, Tropic-Master etc. Au lansat un singur mecanism in house, denumit calibrul 13400, pe care l-au fabricat în puţine exemplare. Pronto Watch Co. \ L. Maitre & Fils SA a fost dizolvată în 7 decembrie 2000, marca fiind achiziţionată de Stelux Holdings International Ltd.

 

Ceasul face parte din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează bine. Se vinde doar împreună cu modelul bărbătesc listat alături. Se livrează cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *