ceas Prätina, cadran interesant, mecanism Framelec 304

Share

Acest ceas Prätina, de damă, de o precizie nemţească, are un mecanism Framelec FR 304 cu 17 rubine şi secundar central. Balansierul tip lis este prevăzut cu amortizoare Kif-Securit şi realizează 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor, complet armat, asigură o rezervă de mers de circa 40 de ore. Ceasul are diametrul de 29 mm, iar diametrul mecanismului este de 23. Toate punţile superioare ale maşinăriei sînt decorat într-un mod deosebit, cu un soi de Côtes de Genève foarte frumoase, dispuse atît orizontal cît şi vertical (vezi foto 4 şi 7). Carcasa, coroniţa şi capacul spate cu seria 4106 70 sînt în stare perfectă. Cadranul este cel care conferă personalitate acestui ceas, mai precis luneta gradată şi cercul roşu pe care sînt marcate numeralele.

 

Prätina a fost unul dintre brandurile folosite de Dugena (Deutsche Uhrengenossenschaft Alpina-Eisenach / Berlin / Darmstadt). Mecanismele cu care erau echipate ceasurile Prätina au fost atît elveţiene cît şi franţuzeşti (FE, France Ebauche) sau germane. În anii ’60-’70, firma a produs ceasuri de damă cu mecanisme FHF (Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA) cu 17 rubine, dar de o precizie foarte bună. Înainte ca Dugena să fie cumpărată de Alpina, aceasta din urmă vindea în Germania ceasuri sub mărcile Tresor, Siegerin şi Prätina.

 

Framelec (FRAnce Montre ÉLECtrique) a fost o asociere a unor mici producători francezi, prin anii ’70. Printre alţii, Montres Esperanto, proprietarul mărcii CRC, era unul dintre asociaţi. Din grupul Framelec mai făceau parte Herma, Lov, Finhor şi Cupillard-Rième, asocierea fiind condusă de Marcel Riëme din poziţia de director.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este în stare foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *