ceas Paris, mecanism France Ébauche FE 233-68-E-21, curea piele de şopîrlă

Share

Acest ceas Paris, de fabricaţie franceză, este echipat cu un mecanism FE 233-68-E-21 cu 17 rubine, fabricat cu aproximaţie în anii ’70. Balansierul lis din Glucydur, prevăzut cu amortizoare Incabloc, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o rezervă de putere de 41 de ore. Ceasul are diametrul de 36 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are diametrul de 25,6 mm şi înălţimea de 4,5 mm. Capacul spate, clipsat, în stare foarte bună, este din oţel. Cadranul perfect conservat, cu indecşi cifre romane şi indicatoare negre, perfect lizibile, este inscripţionat Ervex Watch – Paris. Coroniţa este înnobilată de un cabochon realizat dintr-o piatră neagră. Cureaua, probabil cea originală, pare din piele de şopîrlă.

 

Brandul Paris aparţine din 1958 societăţii Ronchi & Veronesi SARL, cu sediul în Milano. Nu se cunosc amănunte legate de manufactură sau de model, dar după calitatea finisajelor acesta era un ceas din segmentul superior de calitate.

 

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică foarte bună. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele”, „cutii” şi „perniţe”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *