ceas Orgeval, gen diver, mecanism Lorsa 238A

Share

Acest ceas Orgeval, de damă, este echipat cu un mecanism Lorsa 238A cu 17 rubine şi secundar periferic, fabricat cu aproximaţie între 1965 şi 1970. Ceasul are dimensiunile de 34×37 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Diametrul mecanismului este de 25,6 mm şi grosimea acestuia de 3,9 mm. Balansierul tip lis, prevăzut cu amortizoare Antichoc 102, efectuează 18.000 de bătăi \ oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de putere de 34 de ore. Cadranul este foarte frumos pus în evidenţă de combinaţia de culori negru-portocaliu-verde. Indecşii orari sînt luminescenţi, cu fosforul încă în stare foarte bună (vezi foto 4). Ceasul funcţionează la secundă.

 

Marca Orgeval a apărut, evident, în Franţa, fiind dedicată localităţii cu acelaşi nume. Aşezarea franceză Orgeval este atestată încă din negura timpurilor, mai precis din Neolitic. Numele are diverse etimologii, în funcţie de cei ce stăpîneau zona, aşezarea fiind de la începuturi sub influenţa a diverşi seniori. Ultimul dintre aceştia, Gilbert des Voisins, a fost ghilotinat la Revoluţie. Nu putem vorbi despre Orgeval fără să menţionăm mînăstirea regală Notre-Dame d’Abbecourt şi de asemenea apele sale minerale unice.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată foarte bine şi funcţionează perfect. Revizia a fost făcută recent. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *