ceas Mercator, cadran guilloche, mecanism ETA 2370, fabricaţie circa 1960

Share

Acest ceas Mercator este echipat cu un mecanism ETA 2370 în varianta de top cu 21 de rubine (a fost produs şi într-o variantă mai modestă, cu 17 rubine) şi secundar central, fabricat în anii ’60. Ceasul are diametrul de 35 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar mecanismul are 26 mm diametru şi 4,2 mm înălţime. Balansierul de tip lis, prevăzut cu amortizoare Triostat (fabricate de manufactura Otto Renz), execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o respectabilă rezervă de mers de 48 de ore. Carcasa este placată cu 20 de microni de aur (ştanţă între anse, la ora 6). Capacul spate din inox, în stare foarte bună, este pe filet şi are seria 6013. Cadranul excelent păstrat este decorat cu superbe guilloche-uri în partea centrală şi este evidenţiat de roşul viu al secundarului.

 

Mercator, înregistrată oficial de Heinrich Kaufmann & Söhne şi Indiawerk AG la Solingen (Germania), comercializa ceasuri ale căror componente erau majoritar fabricate în Elveţia, asamblate apoi pe teritoriu teuton. Au mai produs ceasuri şi sub alte zeci de denumiri, ca Aero, Basta, Cabaret, Diktator, Ercator, Hercules, Indra, Liga, Lloyd, Manic, Maxim, Nivea, Old India, Parcival, Mercatores, Senator, Terminus, Tosca etc.

 

Ceasul provine din colecţia personală, şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *