ceas Luch pentru copii, de colecţie, cadran decorat cu desen animat, mecanism 1801.1.K1

Share

Acest ceas, care pare produs special pentru copii datorită figurii de pe cadran reprezentînd un personaj de desen animat (un iepure-scamator care îşi etalează măiestria în faţa unui puişor), este echipat cu un mecanism Luch 1801.1.K1 cu 15 rubine şi amortizoare Aera-Slava la balansier. Ceasul are diametrul de 25 mm şi distanţa între anse de 12, iar mecanismul are dimensiunile 18×12 mm şi grosimea de 5,2 mm. Ancora este de tip swiss, cu palete din rubin, iar balansierul din glucydur lis are spirala plană, cu capăt reglabil, şi execută 21.600 de bătăi pe oră, ceea ce îl situează în categoria ceasurilor de precizie. Arcul motor în spirală dublă Cornu asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 36 de ore. Carcasa este placată cu aur iar capacul spate este din inox, fixat prin presare, şi are seria 832 (ceea ce înseamnă că este printre primele o mie de exemplare produse).

 

Fabrica de ceasuri Luch („rază”, în limba rusă), fondată în 1953 în oraşul Minsk, a fost destinată în primul rînd pentru producţia ceasurilor de damă. Primele ceasuri au fost produse în decembrie 1955. În 1956 au fost lansate ceasurile Zaria („zori”, în limba rusă), cu licenţă şi suport tehnic asigurat de fabrica din Penza. Ulterior au fost scoase ceasurile Luch, iar în 1963 producţia a atins nivelul de peste un milion de ceasuri. Din 1964 a început şi exportul, cu mecanismul Luch 1300, care a fost cel mai mic mecanism produs în URSS, cît o monedă de 10 kopeici. În 1974, la expoziţia de la Leipzig, ceasul de damă cu armare automată Luch 1816 a primit medalia de aur. În prezent, după privatizare şi o serie de reforme interne, Fabrica de Ceasuri din Minsk are o producţie de calitate certificată cu ISO 9001.

 

Piesa provine din colecţia personală şi se află într-o stare tehnică şi estetică excelentă. A fost verificat şi reglat recent. Se livrează cu cureaua de prezentare, din piele galbenă, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *