ceas Junghans Trilastic, model deosebit, mecanism 93S1, fabricaţie circa 1955

Share

Acest ceas Junghans Trilastic este un model deosebit datorită celor trei amortizoare independente ce acţionează ca nişte telescoape, o inovaţie exclusivă a inginerilor germani de la Junghans. Ceasul este echipat cu un mecanism in house Junghans 93S1 cu 17 rubine şi secundar central. Acest mecanism a fost produs în serii scurte doar între 1954 şi 1966 şi a reprezentat o mare inovaţie la vremea respectivă. Practic, aceste amortizoare (vezi foto 6) acţionează exact ca nişte telescoape elastice, ferind ceasul de şocuri. Mecanismul are diametrul de 25,5 de mm şi grosimea de 5 mm, iar ceasul are diametrul de 34 mm şi distanţa între anse de 17 mm. Balansierul prevăzut cu amortizoare Junghans II execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 45 de ore. Carcasa, capacul spate din oţel şi coroniţa sînt cele originale. Cadranul bullseye, cu indecşi şi indicatoare aurii, este inscripţionat cu numele mărcii şi al modelului.

 

Jughans Uhren GmbH este cea mai mare fabrică de ceasuri şi mecanisme din Germania şi este un brand foarte cunoscut şi apreciat în toată Europa, cu 160 de ani de memorabilă expertiză în precizie şi proiectare. Compania îşi are sediul la Schramberg, în landul Baden-Wurttenberg, încă din 15 aprilie 1861, cînd Erhard Junghans a înfiinţat, împreună cu cumnatul său Jakob Zeller-Tobler, firma „Junghans und Tobler”. În 1903 Junghans era cea mai mare manufactură orologeră din lume, cu peste 3.000 de angajaţi. În 1927 compania începe să producă ceasuri de mînă. Dezvoltarea mecanismelor de precizie a făcut din compania teutonă cel mai mare producător german de cronometre în 1951 şi al treilea ca mărime la nivel mondial în 1956. În acelaşi an celebrul designer Max Bill începe să creeze ceasuri pentru Junghans, colaborarea întinzîndu-se de-a lungul multor ani iar piesele semnate Max Bill devenind nişte clasice absolute. Un exemplu remarcabil al muncii acestuia este un ceas de perete realizat în 1956\ 57 şi care la ora actuală se află în colecţia Muzeului de Artă Modernă din New York. De asemenea, datorită multitudinii de premii cîştigate, ceasul Junghans Max Bill este expus permanent în Red Dot Design Museum, cel mai mare muzeu de design contemporan. După 1980, Junghans lansează primul ceas radio-controlat din lume, urmat, zece ani mai tîrziu, de primul ceas de mînă radio-controlat, numit MEGA 1. În 1995 Junghans dezvăluie o inovaţie spectaculoasă, combinînd în interiorul unui ceas puterea razelor solare cu tehnologiile ceramică şi solară. În 2009 doi antreprenori din Schramberg, dr. Hans Jochem şi Hannes Steim, au devenit noii proprietari ai venerabilei companii.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează ca o maşină germană, adică perfect. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *