ceas Junghans Dato-Chron electric, mecanism rar, in house, Inter-Chron SU-6012 (baza 600.12) fabricaţie 1970

Share

Acest ceas Junghans Dato-Chron electric, model-pionier rar întîlnit astăzi pe piaţa ceasurilor vintage, dispune de un mecanism in house la fel de rar, un Junghans Inter-Chron calibrul SU-6012 derivat dintr-o bază Junghans 600-12, cu secundar central şi calendar. Secundarul merge lin, ca la ceasurile mecanice ! Mecanismul este dotat şi cu funcţie de hack (la tragerea remontoarului secundarul se opreşte şi el, pentru o mai bună acurateţe în potrivirea orei). Acest tip de mecanism dezvoltat integral de inginerii germani a fost produs timp de numai patru ani, între 1969 şi 1974. Maşinăria, ştanţată „Made in Germany”, are diametrul de 30,5 mm şi înălţimea de 6,2 mm (inclusiv modulul electric). Ceasul are dimensiunile de 36×40 mm, iar distanţa între anse este de 18 mm. Balansierul controlat electric şi prevăzut cu amortizoare antişoc Star-Shock execută 21.600 de alternanţe pe oră. Mecanismul are seria 235636, este inscripţionat „Made in Germany” şi gravat cu numerele de patent 3168690 şi 2942205 (gravura seriilor este executată manual !). Carcasa este placată cu aur, cu remontoarul dispus atipic între ora 4 şi 5. Capacul spate este din oţel, marcat cu numele şi sigla companiei şi seria 138945. Cadranul auriu în stare excelentă este marcat „Made in Germany”.

 

Jughans Uhren GmbH este cea mai mare fabrică de ceasuri şi mecanisme din Germania, un brand foarte cunoscut şi apreciat în toată Europa. Compania îşi are sediul la Schramberg, în landul Baden-Wurttenberg, încă din 15 aprilie 1861, cînd Erhard Junghans a înfiinţat, împreună cu cumnatul său Jakob Zeller-Tobler, firma „Junghans und Tobler”. În 1927 compania începe să producă ceasuri de mînă. Din anii ’50, celebrul designer Max Bill a început să creeze ceasuri pentru Junghans, colaborarea întinzîndu-se de-a lungul multor ani. Un exemplu remarcabil al muncii acestuia este un ceas de perete realizat în 1956\ 57 şi care la ora actuală se află în colecţia Muzeului de Artă Modernă din New York. După 1980, Junghans lansează primul ceas radio-controlat din lume, urmat, zece ani mai tîrziu, de primul ceas de mînă radio-controlat, numit MEGA 1. În 1995 Junghans dezvăluie o inovaţie spectaculoasă, combinînd în interiorul unui ceas puterea razelor solare cu tehnologiile ceramică şi solară. De altfel, Junghans a uimit permanent şi continuă să impresioneze cu dispozitivele sale sofisticate de măsurare a timpului.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată foarte bine şi funcţionează ca o maşină germană, adică perfect. Revizia a fost făcută recent. Piesa se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Garniturile de etanşare slăbesc cîte puţin, în timp. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Periodic, la 1-2 ani, e indicat să-i înlocuiţi bateria.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *