ceas Ingersoll Mickey Mouse, mecanism 333, fabricaţie anii ’50

Share

Acest inedit ceas Ingersoll este unul dintre primele ceasuri Mickey Mouse fabricate în Statele Unite. Dispune de un mecanism 333 pin lever, fabricat de US Time aproximativ între 1955 şi 1958. Ceasul are dimensiunile de 26×33 mm şi distanţa între anse de 13 mm. Capacul spate, din oţel, în stare foarte bună, este marcat U.S. Time. Geamul original acoperă un cadran cu indecşi şi indicatoare roşii, inscripţionat la ora 12 „Mickey Mouse”.

 

Fraţii Charles şi Robert Ingersoll au înfiinţat brandul american Ingersoll şi, în 1880, compania Robert H. Ingersoll & Brother îşi stabilea head quarter-ul la New York. Principalul scop al celor doi era să coreleze preţurile ceasurilor cu o calitate optimă. Această misiune a devenit posibilă graţie lui Henry Ford, care a investit în dezvoltarea unor maşini automate de producţie a ceasurilor de mînă. Astfel au apărut ceasurile supranumite „one dollar”, ieftine dar foarte precise. Datorită acestui lucru Ingersoll devine un brand foarte popular, iar ceasurile lor de un dolar au fost numite „Yankee”. Chiar şi Theodore Roosevelt spunea despre sine că este „un om de la ţară, de unde se fabrică Ingersoll”. În 1919 Ingersoll lansează Radiolite, primul ceas cu arătătoare luminoase. Marca a fost aproape de oameni celebri – Thomas Drake, Edison, James Dean –, ceasurile Ingersoll fiind menţionate în cărţi despre Mahatma Gandhi, a cărui punctualitate era legendară (i se spunea „cel mai punctual om din India”). Ceasul de buzunar Ingersoll aparţinînd lui Mahatma Gandhi a costat doar un dolar, şi pentru că veştmîntul tradiţional indian nu are buzunare, deci nu avea unde să-l ţină, Gandhi l-a agăţat de haine cu un ac de siguranţă şi o sfoară. Astăzi, ceasul Ingersoll este expus într-o cutie de sticlă la Muzeul Naţional Gandhi din New Delhi. În 1928, pilotul Alan Cobham folosea un ceas Ingersoll în timpul zborului său peste Africa. Ceasul şi-a îndeplinit cu brio funcţiile timp de şapte luni, în condiţii climatice diferite. Compania nu a supravieţuit însă Marii Crize din anii ’30, fiind achiziţionată de Waterbury Clock. În 1933, Ingersoll-Waterbury începe să producă ceasuri cu imaginea lui Mickey Mouse pe cadran, o comandă specială a Walt Disney. Popularitatea acestor ceasuri este atît de mare, încît numele Ingersoll intră într-un con de umbră. Odată cu izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial, ministerul american al apărării reutilează toate fabricile Waterbury. După război, firma a fost cumpărată de norvegieni şi redenumită United States Time Corp. Noii proprietari au construit o fabrică modernă, care mai tîrziu s-a numit Timex. Ingersoll fusese lăsată la o parte, dar numele brandului era deja iconic. Astăzi, marca Ingersoll aparţine companiei Zeon, cu sediul la Londra şi cu biroul de proiectare dispus în Elveţia.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi se vinde la preţ de piese. Se livrează fără curea, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *