Acest ceas Ilona, de damă, în stare NOS, este echipat cu un mecanism Ebosa 86 în varianta cu 17 rubine şi eşapament pin-lever (de obicei, acest mecanism era produs în versiunea cu un singur rubin, mai rar cu 17), fabricat aproximativ în anii ’60. Ceasul are dimensiunile de 30×28 mm şi distanţa între anse de 15 mm (lăţimea curelei). Maşinăria ceasului are diametrul de 19,74 mm, eşapament pin lever şi amortizoare Girocap la balansierul tip lis. Arcul motor asigură, complet armat, o autonomie de 40 de ore. Capacul spate este din inox, în stare foarte bună. Cadranul, carcasa, geamul şi remontoarul sînt în stare excelentă, fără urme de purtare. Remontoarul este prevăzut cu un cabochon negru.
Ilona a fost o marcă elveţiană aparţinînd manufacturii Ilona SA, cu sedii în Balsthal şi Grenchen. Înregistrată în 1958, cîţiva ani mai tîrziu Ilona SA şi-a transferat toate activităţile către Ermano SA, a cărei activitate a fost închisă în anii ’60. Compania a mai produs ceasuri şi sub brandurile Colombo şi Sellwell. La rîndul ei, fabricile reunite Ermano din Biel\ Bienne şi Solothurn au produs aproape 40 de mărci de ceasuri, printre care Arena, Arta, Durata, Floretta, Go-Go, Gracious Queen, Hero, Jolanda, Lunalady, Lunamar, Lunastar, Lyra, Stadion sau Triola. Ilona SA s-a remarcat în acei ani prin designul interesant al modelelor lansate pe piaţă (vezi foto 6 şi 7).
Ceasul este într-o condiţie tehnică şi estetică NOS; revizia a fost făcută recent la Atelierul de Orologerie Adrian Sîrbu. Piesa se vinde cu tot cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 3-4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.