ceas Gersi anse mobile, mecanism ETA 729 fabricaţie circa 1930

Share

Acest ceas Gersi, o marcă timpurie înregistrată în Germania înainte de război, este echipat cu un mecanism ETA 729 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în 1930 (sau chiar mai devreme, după caracteristicile tehnice şi forma decupajelor). Ceasul are dimensiunile de 22 x 34 mm şi distanţa între anse de 16 mm, iar mecanismul are 19,95 x 26,5 mm şi o înălţime de 3,6 mm. Ceasul are o grosime de 9 mm în total, o performanţă extraordinară pentru acele timpuri. Balansierul este prevăzut cu şuruburi de compensare şi are o frecvenţă de 18.000 bph, iar arcul motor asigură, complet armat, o funcţionare de 43 de ore. Capacul spate este în stare foarte bună, fiind ştantat cu inscripţia „oţel şlefuit, nu rugineşte”. Cadranul este în stare foarte bună, cu un design specific perioadei. Carcasa dispune de anse mobile, la fel, specifice perioadei interbelice.

 

La 1 august 1887 ia naştere compania Schönthaler und Sickinger, cu sediul în Pforzheim, leagănul orologeriei teutone. La origini, firma se ocupa în principal de fabricarea bijuteriilor. Începînd cu 1892, unul dintre fondatori, German Sickinger, a continuat afacerea sub propriul nume (denumirea mărcii de ceasuri vine de la iniţialele numelui său, Ger Si). După moartea sa în 1912, cei doi fii, Otto Eugen şi Oskar Franz devin noii directori generali, iar în 1922 încep producţia de carcase de ceasuri, echipate cu mecanisme achiziţionate de la alţi producători. Un an mai tîrziu, producţia de bijuterii este oprită, firma concentrîndu-se exclusiv pe orologerie. În anii ’30, fabrica Sickinger folosea mecanisme ETA pentru ceasurile lor. Oskar Sickinger moare la 15 iulie 1936, iar văduva sa, Anna, împreună cu doi fii şi o fiică, preia conducerea companiei. În 1937, la a 50-a aniversare a firmei, aproximativ 100 de oameni lucrau în clădirea fabricii din strada Karolingerstrasse 23 (sursa: „Uhrmacher Zeitung”, paginile 405-406 – vezi foto 5). Firma a dispărut prin 1960. Este surprinzător că atît de puţine ceasuri Gersi (au mai produs şi sub mărcile Ideal, Panzer, GS sau Sipa) au supravieţuit, chiar dacă nu era o fabrică mare, însă nici una mică nu era. Sickinger era şi suficient de solvabilă încît să cheltuiască pe publicitate (vezi foto 7 şi 10).

 

Ceasul face parte din colecţia personală, funcţionează foarte bine şi este într-o condiţie estetică deosebită pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare (posibil cea originală, după aspect şi lucrătură), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”). Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *