ceas Elves Shockproof, mecanism FE 233-60, anii ’60

Share

Acest ceas Elves Shockproof este echipat cu un mecanism France Ebauches 233-60 cu 15 rubine şi secundar periferic, fabricat aproximativ în 1960. Baza este un mecanism Cupillard. Mecanismul are diametrul de 23,3 mm şi înălţimea de 4,15 mm, iar ceasul are dimensiunile de 38×39 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Balansierul tip lis cu amortizoare Kif-Satellor bate cu 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o fenomenală rezervă de putere de 49 de ore ! Capacul spate este din oţel, pe filet, în stare foarte bună (vezi foto 7). Carcasa fabricată de una dintre manufacturile membre ale Cupillard-Rième SA este în stare foarte bună. Cadranul gen diver arată perfect şi este evidenţiat de luneta rally şi de markerii orari portocalii.

 

Conglomeratul France Ebauches (FE), cu sediul în Valahon Doubs, Franţa, a luat naştere în 1965 prin fuziunea a cinci dintre cei mai importanţi fabricanţi francezi de mecanisme orologere şi producea 50% din totalul producţiei franceze de calibre orologere. Cele cinci firme de profil care au format FE sînt: Usines Cupillard, FEMGA, Fernand Girardet şi fiii S.A., J.H. Jeambrun şi Technic Ebauche SA (TE). La apogeul său, France Ebauches era considerat cel mai mare fabricant european de mecanisme din Franţa şi din Comunitatea Europeană şi al 6-lea mare fabricant mondial în domeniu. Asocierea producea, pe lîngă părţi componente pentru ceasuri, şi ceasuri ansamblate sub diverse branduri. Unul dintre acestea era chiar Elves, fiecare din cele cinci fabrici contribuind cu ceva: Cupillard fabrica mecanismul, Technic Ebauche carcasa, FEMGA capacul spate, Girardet şi fii fabricau cadranul iar Jeambrun indicatoarele. În acest mod, prin asocieri între producători, orologeria franceză a reuşit să treacă peste criza generată de apariţia ceasurilor quartz.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o stare tehnică şi estetică excelentă. Se livrează cu cureaua de prezentare, nouă, din piele, iar transportul revine cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „curele piele”, „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *