ceas Citizen quartz, mecanism Miyota 1L02, geam cristal, brăţara originală

Share

Acest ceas Citizen quartz, de damă, este echipat cu un mecanism Miyota 1L02 cu dublu calendar (dată şi zi) în două limbi de circulaţie internaţională (engleză şi italiană). Ceasul are dimensiunile de 32×39 mm şi distanţa între anse de 12 mm. Ambele calendare sînt cu setare rapidă, prin tragerea remontoarului în poziţia 1 a cheiţei şi rotirea acesteia spre înainte (ziua) sau spre înapoi (data). Ceasul are şi funcţie de hack second (la tragerea remontoarului în poziţia 2, secundarul se opreşte, pentru o mai bună acurateţe în potrivirea orei). Cadranul negru antracit este evidenţiat de roşul viu al secundarului. Geamul este din cristal. Capacul spate, din oţel, are seriile 483878, 1002-S019401 şi GN-4W-S (serial number-ul, plus numărul modelului sau carcasei). Brăţara din oţel este cea originală, marcată Citizen pe închizătoare şi pe clasp. Indecşii orar şi indicatoarele sînt luminescente, cu fosforul în stare foarte bună (vezi foto 4).

 

Binecunoscuta Citizen (シチズンホールディングス株式会社 Shichizun Hōrudingusu Kabushiki-gaisha) este una dintre cele mai celebre companii de ceasornice japoneze, care concurează cu succes mărcile elveţiene de tradiţie. Timp de nouă decenii, Citizen a fost înaintea timpului său. Fondată iniţial ca Shokosha Watch Research Institute în 1918, a evoluat rapid, şi, după al doilea război mondial, a investit masiv în dezvoltare şi cercetare tehnologică, realizînd propriile calibre “in house” şi un model specific de mecanism cu armare automată. În 1924, cînd Shokosha Watch Research Institute producea primul primul său ceas de buzunar, primarul capitalei Tokyo, Shimpei Goto, a numit ceasul CITIZEN, cu speranţa că ceasul, un accesoriu de lux în acele vremuri, va deveni curînd accesibil şi cetăţenilor obişnuiţi. Motto-ul companiei a devenit astfel “Aproape de inimile oamenilor, pretutindeni”. Introdus în 1956, Parashock a fost primul ceas rezistent la şocuri produs de o manufactură japoneză. Trei ani mai tîrziu, Parawater devenea primul ceas japonez rezistent la apă. Citizen s-a repliat rapid în perioada anilor ’70 către ceasurile cu quartz, care au produs în epocă o criză a orologeriei clasice. În prezent modelele sale de top sînt de tip “eco-drive”, cu alimentare solară, şi cele atomice, radio-controlate. Combinaţia de lux şi accesibilitate a ceasurilor Citizen este cheia succesului acestei mărci. Ceasurile Citizen sînt în egală măsură potrivite unui om de afaceri de succes ca şi unui angajat obişnuit.

 

Ceasul arată foarte bine şi funcţionează perfect. Face parte din colecţia personală şi se livrează împreună cu brăţara originală. Transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice, de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Periodic, e bine să-i înlocuiţi bateria (Varta V 364 HgO%).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *