ceas Chaika model mai rar întîlnit, mecanism 2609.H fabricat în anii ’70

Share

Ceasul Chaika prezentat aici este un model rar datorită faptului că fabrica din Uglich fabrica doar ceasuri de damă, cele bărbăteşti fiind (la fel ca şi ceasurile Zaria masculine) destul de rare, fabricate în loturi mici şi relativ reduse, ca un soi de experiment de piaţă. Ceasul este echipat cu un mecanism Poljot 2609.H, unul dintre cele mai fiabile fabricate vreodată de inginerii sovietici, fabricat cu aproximaţie în anii ’70. Ceasul are dimensiunile 40×44 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Are diametrul maşinii de 26 mm şi o grosime de 4,05 mm. Mecanismul cu 17 rubine şi amortizoare Incabloc la balansierul lis din glucydur bate cu o frecvenţă de 21.600 de bătăi pe oră. Arcul în dublă spirală Cornu asigură o rezervă de mers de 46 de ore. Capacul din inox este cu inel filetat şi are seria 250528. Mecanismul cu serie foarte mică (nr. 141, ceea ce înseamnă că a fost printre primele mecanisme produse, din acest model !) are ştanţa fabricii Chaika.

 

În 1937 guvernul sovietic a decis înfiinţarea unei fabrici pentru producţia de rubine sintetice şi pietre tehnice, în orăşelul Uglich de pe Volga. Uzina a început să funcţioneze în 1940 şi s-a numit la început TTK-2. Ulterior, pe lîngă rubine, fabrica a început să producă şi ceasuri de damă. Din 1950 au fost preluate şi produse mecanisme Zvezda de la fabrica din Penza. Primele ceasuri de damă produse la Uglich s-au numit “Volga”. Din 1963 a fost adoptat numele de „Chaika” („pescăruş”, în limba rusă), în cinstea primei femei cosmonaut, Valentina Tereshkova (Chaika a fost numele acestei misiuni în spaţiul cosmic). Fiind specializată pe realizarea de mecanisme de mici dimensiuni, aici s-au optimizat nu mai puţin de 12 calibre diferite ! Uzina fiind specializată pe ceasuri de damă, modelele bărbăteşti au fost fabricate sporadic, în serii mici. În 1967 ceasurile Chaika au primit medalia de aur la expoziţia de la Leipzig. În anii ’70 aici s-au pus la punct şi tehnicile de realizare a cadranelor emailate, iar în 1977 a început şi la Uglich producţia de ceasuri cu quartz. În 1990, 50% din producţie era destinată exportului în Canada şi Europa. Din păcate, în anul 2000, datorită crizei economice, fabrica Chaika şi-a închis porţile.

 

Ceasul este într-o stare tehnică şi estetică bună. Revizia a fost făcută recent. Piesa se livrează împreună cu brăţara de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *