ceas Candino, mecanism ETA 2373, fabricaţie circa 1960

Share

Acest ceas Candino este echipat cu un mecanism ETA 2373 în varianta cu 17 rubine (a fost fabricat şi într-o variantă cu 21 de rubine), secundar central şi calendar periferic la ora 3. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are 25,6 mm diametru şi 4,55 mm înălţime. Balansierul de tip lis, prevăzut cu amortizoare Incabloc, execută 18.000 de alternanţe pe oră, iar arcul motor, complet armat, asigură o respectabilă rezervă de mers de 49 de ore. Capacul spate din inox, în stare foarte bună, este pe filet şi are seria 10202. Cadranul excelent păstrat este marcat T Swiss Made T. Coroniţa este cea originală.

 

În 1947, Adolf Flury Hug înfiinţează compania Candino în orăşelul elveţian Herbetswil. Pînă la producerea primului său ceas, în 1956, vor mai trece nouă ani dedicaţi cercetărilor şi brevetării de patente. Prima reprezentanţă de vînzări dedicată brandului Candino a fost deschisă încă din 1954 La Bien-Bienne de către fiul fondatorului, Armin Flury, cel care mai tîrziu avea să devină co-proprietar al fabricii Candino. Încă de mic, Armin Flury a fost învăţat să fie răzbătător. La 21 de ani era deja contabilul unei fabrici de băuturi spirtoase, apoi un excelent agent comercial al aceleiaşi fabrici. Între timp, tatăl lui deschisese deja un atelier de ceasornicărie. Cu abilităţile sale de comerciant, Armin Flury a preluat în 1954 managementul companiei, alături de fratele său Kurt. Prima denumire a ceasurilor proprii a fost „Candido” (din latinescul „candida”, care însemna pur, onorabil), însă cînd un client umblat prin lume le-a atras atenţia că în America de Sud denumirea se traducea printr-un cuvînt de jargon care desemna cea mai veche meserie din lume, fraţii Flury au schimbat imediat numele brandului, care de atunci se numeşte Candino. În 1987 Wall Street Journal titra pe prima pagină despre îndrăzneala unei firme elveţiene de ceasuri, care îşi permisese să ridice în Mecca, oraşul sfînt al musulmanilor, un ceas înalt de şapte metri avînd la bază un portret al regelui Fahd al Arabiei Saudite. Ceasul respectiv era produs de Candino ! Compania a fost achiziţionată în 2001 de către Miguel Rodriguez, proprietarul grupului Festina Lotus.

 

Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează foarte bine. Se livrează împreună cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *